O kapitánské zkoušky je letos zase větší zájem. Státní plavební správa zatím vydala přes 2500 průkazů

Zájem o kapitánské zkoušky na lodě letos zase vzrostl. Česká televize to zjistila od poskytovatelů kapitánských kurzů a Státní plavební správy. Ta letos zatím vydala 2549 průkazů, což je o 830 více než loni touto dobou. Jejich počet se tak blíží tomu před covidem. Některé kapitánské školy dokonce hlásí plné kapacity. Plavební správa zároveň upozorňuje, že na podzim má vstoupit v platnost novela, která už neumožní výměnu neplatných dokladů. Ti, kteří to nestihnou, budou muset skládat zkoušky znovu.

O rostoucím zájmu o kapitánské zkoušky v letošním roce mimo jiné vypovídá počet vydaných průkazů Státní plavební správou. „V letošním roce zájem o vydání průkazu způsobilosti vůdce malého a rekreačního plavidla výrazně vzrostl. Oproti loňskému roku jsme zatím vydali o 830 průkazů více,“ říká ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová.

Loni touto dobou vydala Státní plavební správa 1719 licencí, letos se jednalo o 2549 průkazů. Čísla se tak podle údajů Státní plavební správy opět vrací na předcovidovou dobu, kdy se počet vydaných průkazů v tomto období pohyboval kolem 2300.

Naplněné kapacity kurzů

Velký zájem o kapitánské zkoušky v letošním roce registruje například pražská SeaWolf Sailing Academy. „Zájem o kapitánské zkoušky je letos naprosto enormní. U kurzů vnitrozemského i námořního jachtingu je minimálně o 150 procent vyšší než v loňském roce,“ říká námořní kapitán a zkušební komisař ministerstva dopravy Matouš Outrata.

Rostoucí zájem eviduje i děčínská cestovní agentura Lodník.cz, která poskytuje kapitánské kurzy. „Zájem o kapitánské kurzy je o 10 až 15 procent vyšší. Forma výuky se ale přesunula na více individuální,“ doplňuje kapitán Jiří Kučera. Kapitánské kurzy v individuální formě podle něj dávají uchazečům více možností, jak se s plavební vyhláškou a přípravou na zkoušky podrobněji seznámit.

Zcela naplněné kapacity na léto hlásí například Yacht Club Praha. „Naše kurzy máme každoročně plně vybookované,“ dodává operátor zákaznického centra Matěj Novák. Velký zájem registruje i firma Kapitánské kurzy. „V tuto chvíli máme poslední volná místa na kurz v září,“ říká instruktor Vladimír Plodek.

Každoročně chtějí kapitánské kurzy absolvovat především muži. „Mezi účastníky jsou muži i ženy, každopádně vyšší počet máme opravdu mužů,“ potvrzuje instruktor společnosti Kapitán je pes Jan Hamza.

Ceny kurzů, které si mohou zájemci udělat, se nejčastěji pohybují od šesti do osmi tisíc korun. Kapitánské průkazy, které se u nás vydávají, mohou absolventi uplatnit k vedení motorového člunu nebo plachetnice na vnitrozemských vodních cestách v Česku a v zahraničí. Na moři pak v omezené míře, a to do vzdálenosti jedné námořní míle od břehu.

Pozor na změnu pravidel

Pravidla pro majitele kapitánských průkazů vydaných před rokem 2015 se brzy změní. Na podzim tohoto roku má vstoupit v platnost novela zákona o plavebních průkazech, která výměnu neplatných dokladů už neumožní.

Ti, kteří si průkazy včas nevymění, tak budou muset skládat a zaplatit zkoušky znovu. Za plavbu bez platného průkazu hrozí pokuta až sto tisíc korun.