Svět nemá tolik zbraní na to, aby zítra ukončil válku na Ukrajině, řekl poradce premiéra Pojar

Interview ČT24: Tomáš Pojar o vývoji války na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Pomoc směřující ze Západu do Kyjeva bude s ohledem na velikost Ruska a jeho armády vždy nedostatečná. Bez ní by se však napadená země nacházela ve značně nevýhodnější pozici. Hlavním problémem je, že Západ nedisponuje takovým množstvím zbraní, aby mohl konflikt zastavit ze dne na den. To může udělat jen ruský prezident Vladimir Putin, který jej rozpoutal, řekl v Interview ČT24 bezpečnostní a zahraničně-politický poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Tomáš Pojar, který minulý týden osobně jednal na Ukrajině se špičkami státu.

Ruská agrese trvá. Umírají další civilisté, okupanti páchají další válečné zločiny. Konflikt, který se dostal do stádia opotřebovávací války, je vleklý. Možný zlom podle Pojara závisí na vůli obou stran. „Myslím, že válka bude trvat přinejmenším několik měsíců nebo několik mnoho měsíců. Uvidíme, jak dlouho bude chtít Rusko útočit a bombardovat Ukrajinu,“ řekl. Ukrajina má podle něj šanci se ubránit, ale nemá šanci ubránit celé své území.

Minulý týden se Pojar na Ukrajině setkal s několika ministry, pracovníky kanceláře prezidenta i premiéra. Pomoc směřující ze Západu do napadené země by podle něj „vždycky mohla být větší“. „Nikdy se asi nedá hovořit o tom, že bude úplně dostatečná. Ruská armáda je obrovská, Rusko je obrovská země, nebere na nic ohledy, posílá do boje desetitisíce vojáků a obrovské množství techniky. Fronta je dlouhá stovky kilometrů,“ vylíčil.

Kdyby Ukrajina podporu ze Západu nedostávala, byla by podle něj v mnohem horší pozici. Poměr sil však není zcela nevyvážený, ruským silám se daří postupovat pouze o pár kilometrů za den, připomněl. „Bylo by ale samozřejmě lepší, kdyby (Rusko) nepostupovalo vůbec a přestalo s válčením,“ uvedl Pojar.

Spolupráce napříč Západem podle něj funguje. „Je to naprosto všechno koordinováno s ukrajinským ministerstvem obrany a ukrajinskou armádou,“ řekl. „Máme informace, co tam potřebují, co jim můžeme dát či zprostředkovat. Máme informace o tom, co tady nakupují, získávají, za co tady platí. A my jim to posíláme,“ uvedl poradce premiéra s tím, že tyto informace mezi sebou spojenci sdílejí.

Ze dne na den může válku zastavit jen Putin, podotkl

Poradce ukrajinského prezidenta Mychaljo Podoljak dříve uvedl, že Ukrajina potřebuje tisíc houfnic, pět set tanků, tři sta salvových raketometů, dva tisíce obrněných vozidel a tisíc dronů, aby ukončila válku. „My nemáme tolik zbraní, aby Ukrajina mohla zítra ukončit válku. My jako Západ je nemáme, my jako svět je nemáme,“ řekl. „Není v naší moci zastavit válku ze dne na den. Jediný, kdo může zastavit válku, je ten, kdo ji rozpoutal. Rozpoutal ji Vladimir Putin,“ zdůraznil.

Zdůraznil zároveň, že za poskytovanou pomoc je Ukrajina velmi vděčná. „Děláme to i v našem zájmu. Chceme, aby válka nepřekročila k nám,“ řekl. „Ruské impérium by dříve či později šlo dále. Tedy na Slovensko,“ podotkl.

Díky dodávkám česká armáda přezbrojuje

V Česku se zásoba některých zbraní, které mohou Ukrajině v bojích pomoci, podle premiéra vyčerpala. Pojar ale zdůraznil, že Praha může další zbraně stále posílat. „Krom toho se nové zbraně vyrábějí, nové zbraně vyrábějí jiné země, nějakým způsobem se někde kompletují, a dokonce se i opravují zbraně, které byly již na Ukrajině použité,“ vyjmenoval s tím, že způsobů podpory je celá řada.

Česko poskytlo pomoc asi za čtyři miliardy korun. „Většinu z toho nám proplatí Evropská unie,“ podotkl Pojar. Pro tuzemskou armádu je to zároveň příležitost, jak přezbrojit na moderní vojenské vybavení se standardy NATO.

Zdůraznil však, že pomoc Ukrajině nezávisí jen na tom, co mohou státy poskytnout ze svých skladů. Záleží také na kapacitě výroby zbrojovek. Ty na českém území svou kapacitu zvyšují, upozornil. „Je to dobré i pro českou ekonomiku a českou zaměstnanost,“ poznamenal.

Zelenskyj do konce války Ukrajinu neopustí. Potom ale zamíří do Česka, uvedl Pojar

Evropská podpora podle něj nestagnuje. Během českého předsednictví naopak došlo k dosažení dohody o jejím zvýšení. Připomněl, že Unie na pomoc Ukrajině vyčlenila dvě a půl miliardy eur.

Ukrajinský prezident Zelenskyj se rozhodl neopustit zemi do té doby, než skončí válka. S návštěvou Česka však v budoucnu počítá. „Jakmile bude moci opustit Ukrajinu, tak budeme, jestli ne první, tak jednou z prvních zemí, kam přijede. A přijede velmi rád a přijede velmi brzy,“ uvedl Pojar. Pokud se tak nestane do konce českého předsednictví Radě EU, navštíví Prahu ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Jednat by mohl například o poválečné obnově. Zapojí se do ní i české firmy, a to v rámci čtyř sektorů – dopravy, energetiky, zdravotnictví a rozličných procesů dekontaminace, sanace nebo odminování. „Je potřeba na tom začít pracovat už teď,“ řekl Pojar. „Myslím, že můžeme obstát,“ dodal.