Soud snížil Krčkovi podmínku za úplatky při opravě KV Areny

Odvolací soud snížil podmínku pro Romana Krčka v kauze úplatkářství a pletich při opravě karlovarské KV Areny. České televizi informaci potvrdila mluvčí odvolacího Krajského soudu v Plzni Jana Rubášová. Nově teď pro Krčka, který je bývalým členem městské komise pro hospodaření s majetkem v Karlových Varech, platí trest šest měsíců s odkladem na jeden a půl roku. Krček a další odsouzení zmanipulovali veřejnou zakázku na opravdu arény tak, aby ji vyhrála konkrétní firma a mohli si pak ponechat zbývající peníze od města. Odvolání státního zástupce Krajský soud v Plzni zamítl.

Odsouzenému Romanovi Krčkovi soud trest zmírnil a udělil za přijetí úplatku ještě nižší podmínku. „Původně byl trest odnětí svobody na šest měsíců s podmíněným odkladem na 30 měsíců. Nyní je mírnější. Při nezměněném výroku o vině bylo znovu rozhodnuto o trestu, kdy byl odsouzen Roman K. k trestu odnětí svobody v trvání šesti měsíců, jehož výkon soud podmíněně odložil na zkušební dobu jednoho roku a šesti měsíců,“ uvedla Jana Rubášová.

Odvolání kromě Romana Krčka podal i státní zástupce. Tomu ale Krajský soud v Plzni odvolání zamítl.

V březnu soud rozhodoval i o dalších osobách. Kromě Krčka odsoudil i Michala Oláha k trestu odnětí svobody na dobu dvou let s podmíněným odkladem na tři roky za pletichy při zadání veřejné zakázky. Firmě, ve které byl jednatelem, pak zakázal soud příštích pět let účast na veřejných zakázkách. Mluvčí potvrdila, že se Oláh ani jeho firma neodvolali.

Krček spolu s dalšími osobami zorganizoval plán na nelegální zisk peněz z investic do opravy karlovarské KV Areny. Komponenty na opravu šly přes jednoho z obžalovaných a jednu z firem za nadhodnocenou cenu. Jeden z obžalovaných pak zmanipuloval výběrové řízení tak, aby vyhrála společnost, ve které byl další obžalovaný jednatelem. Na opravu dostala firma od města dva miliony korun, vynaložila ale jen 600 tisíc. Zbytek byl její zisk, několik set tisíc korun pak použila na úplatek. O ten si řekl právě Krček, který byl členem dozorčí rady KV Areny.