Tisícům Ukrajinců skončí automatický nárok na státní platbu za zdravotní pojištění. Musí řešit další způsob úhrady

Události: Tisícům Ukrajinců končí nárok na pojištění (zdroj: ČT24)

Tisícům Ukrajinců skončí v následujících týdnech automatický nárok na státní zdravotní pojištění. Zákon jim zařazení mezi takzvané státní pojištěnce garantuje 150 dnů po udělení dočasné ochrany. Povinnost plateb se týká všech dospělých do pětašedesáti let. U Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) tak jde asi o 215 tisíc běženců. Zhruba pětina z nich si našla uplatnění na trhu práce a pojištění za ně hradí zaměstnavatel nebo si ho jako OSVČ platí sami. Případný dluh chce pojišťovna vymáhat stejně jako u českých občanů.

U VZP se od únorového začátku ruské invaze na Ukrajinu registrovalo 350 tisíc Ukrajinců. Z toho 215 tisíc jich je ve věku od osmnácti do pětašedesáti let a ti se budou muset na pojišťovnu znovu obrátit.

„Pokud nedojde k ohlášení a nezačnou platit jako osoby bez zdanitelných příjmů platbu, pak na ně bude nahlíženo jako na neplatiče, stejně jako na české občany. Tady se nějakým způsobem snažíme srovnat nárok českých a ukrajinských občanů. To znamená, že jim začne růst dluh, který bude postupně vymáhán,“ uvedl na tiskové konferenci předseda správní rady VZP Tom Philipp. 

Dodal, že zprvu bude dluh vymáhán měkce. „Budeme se snažit je upozornit na tu povinnost, nějakým způsobem je kontaktovat,“ přiblížil.

Podle Philippa si už třiačtyřicet tisíc běženců pojištěných u VZP našlo uplatnění na trhu práce a platí za ně pojištění zaměstnavatel nebo si jej jako OSVČ platí sami. 

Pokud běženci po 150 dnech od udělení víza nedoloží doklady nutné pro pokračování státního pojištění, nebo za ně nezačne platit pojištění zaměstnavatel, měli by si začít platit minimální zálohu na zdravotním pojištění, která činí 2187 korun měsíčně. Pojišťovna o tom informovala v tiskové zprávě

Pro ty, jichž se povinnost kontaktovat pojišťovnu týká, VZP vytvořila formulář, který bude možné vyplnit on-line na webu pomocukrajine.vzp.cz. Formulář bude podle náměstka ředitele VZP Ivana Duškova dostupný od 21. července. VZP plánuje informace o nové povinnosti šířit i formou letáků na úřadech či prostřednictvím ukrajinské ambasády a krajanských spolků.

Podobně k tomu přistupují i další pojišťovny. „Počítá se s tím, že by mohl být vzdálený přístup k nahlášení situace a zaslání dokladů. Tak, aby klienti nemuseli chodit na jednotlivé pobočky,“ sdělil ředitel Svazu zdravotních pojišťoven ČR Martin Balada.

Stát bude i nadále platit pojištění studentům do šestadvaceti let, rodičům pečujícím o děti, invalidům či lidem v evidenci úřadu práce. To, že mají na státní pojištění nárok, ale budou muset uprchlíci pojišťovně doložit. Děti do osmnácti let a senioři nad pětašedesát let nic dokládat nemusí, na pojištění od státu mají nárok stejně jako čeští občané.

Změny ve zdravotním pojištění pro Ukrajince přinesla novela zákona zvaného lex Ukrajina, která začala platit na konci června. Podle novely stát hradí uprchlíkům vyjma seniorů a dětí zdravotní pojištění nejvýše 150 dnů. Poté musí uprchlíci do osmi dnů kontaktovat svoji pojišťovnu.