Vláda chce upravit letošní rozpočet. Deficit by mohl vzrůst nad 300 miliard

Události: Vláda chce novelizovat rozpočet (zdroj: ČT24)

Vláda by mohla příští středu schválit novelu státního rozpočtu na letošní rok. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) už dříve oznámil, že letošní deficit by neměl být vyšší než 330 miliard korun. Stanjura chce během tohoto týdne uzavřít s jednotlivými členy kabinetu konečnou dohodu na výši schodku i na tom, kolik peněz dostanou jednotlivá ministerstva.

Během sedmi měsíců od svého jmenování bude vláda Petra Fialy (ODS) schvalovat už druhý státní rozpočet. Vyšší budou nejen příjmy, ale i výdaje. „Předpokládám, že do konce července vláda schválí návrh novely a pošle to do parlamentu,“ prohlásil ministr financí Stanjura.

Poslanci v březnu ve sněmovně schválili rozpočet na letošní rok se schodkem 280 miliard korun. Stanjura ale v červnu připustil, že deficit nakonec bude o několik desítek miliard vyšší. Důvodem jsou hlavně nové výdaje, kterými chce vláda zmírnit dopady inflace na české domácnosti.

„Když vidíme vývoj daňových příjmů, tak předpokládám, že schodek by měl být něco nad tři sta miliard. Nemám z toho žádnou radost, ale to je realita,“ očekává ministr. Vláda sice díky inflaci získá do rozpočtu nové příjmy ve výši zhruba patnáct až dvacet miliard, zároveň ale během jara a léta schválila výdaje a daňové úlevy za téměř šedesát miliard.

Přidat chce vnitro i obrana

Jen za dotaci na úsporný tarif pro odběratele elektřiny a plynu chce dát letos šestnáct miliard. Osm a půl miliardy zaplatila za mimořádné zásoby plynu a na osm miliard ji vyjde další mimořádné zvýšení důchodů, které dostanou penzisté v září.

To ale nemusí být všechno. Třeba ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) chce pro svůj resort další miliardy na zvládnutí uprchlické krize. „Poslední měsíce ukázaly, že nejenom obrana, ale i vnitřní bezpečnost musí být prioritou,“ zdůvodňuje Rakušan.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) by letos ráda pro svůj resort získala dalších až patnáct miliard. „To je číslo, ke kterému jsme došli po poměrně precizních propočtech,“ tvrdí ministryně.

Opozice novelu nepodpoří

Poslanci by mohli novelu letošního rozpočtu definitivně schvalovat v září. Opozice ale už teď vládě vzkazuje, že ji nepodpoří. „Tam byly obrovské výpadky v sociální oblasti, pro sociální služby, pro kraje, pro města, chyběly tam peníze na investice, patnáct miliard,“ hodnotí předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

„Žádné rezervy nenachází, nechtějí šetřit tam, kde se dá, a v podstatě jenom rozhazují peníze hlava nehlava,“ myslí si předseda SPD Tomio Okamura.

Státní dluh v prvním pololetí stoupl o víc než dvě stě čtyřicet miliard korun a přesáhl 2,7 bilionu korun. V přepočtu tak každý Čech dluží 257 tisíc korun. Data zveřejnilo ministerstvo financí. Za nárůstem státního dluhu stojí hlavně emise státních dluhopisů a také průběžné krytí letošního schodku státního rozpočtu.