Ceny jídel v restauracích rostou, zákazníci s tím počítají. Anebo se stravují sami

Události ČT: Ceny jídel v restauracích zdražují (zdroj: ČT24)

Ceny jídel v restauracích rostou. Klesá kvůli tomu třeba zájem o obědy ve městech, kde si lidé raději připravují jídlo sami. Průměrná cena byla v červnu 161 korun; kvůli inflaci se dá podle odborníků navíc očekávat, že půjde dál nahoru. A stoupají i v turistických destinacích, návštěvníků ale navzdory tomu neubývá. Oslovení zákazníci většinou počítají s tím, že za oběd nebo za večeři zaplatí víc.

Ve srovnání s předcovidovou dobou si podle výzkumu podnikatelů v gastro oboru asi třetina lidí začala častěji připravovat jídlo doma a ve srovnání s rokem 2019 obědvá v restauračních zařízeních polovina hostů méně často. Cenu jídla teď více řeší tři čtvrtiny lidí.

„Asi bych přeháněl, kdybych řekl, že cena je alfou a omegou, ale jenom čtvrtina českých zaměstnanců cenu oběda neřeší. Tři čtvrtiny ano, dokonce každý desátý český zaměstnanec zvažuje, jestli oběd z finančních důvodů nevynechá,“ informuje nezávislý konzultant výzkumu trhu Miroslav Fous.

Tržby v gastro provozech ale přitom na jaře v porovnání se začátkem roku, kdy ještě platila koronavirová omezení, výrazně rostly. Třeba v průběhu května až o sedmdesát procent. „Část toho růstu je samozřejmě tažena již rostoucími cenami, kde se zejména u jídla v podstatě promítá inflace do cen,“ vysvětluje ředitel firmy z oboru Petr Menclík.

Restauratéři se potýkají s nebývale rostoucími náklady za energie, mzdy, ale především suroviny. A po covidu provozovatelé potvrzují problém také se zaměstnáváním nových lidí. Hlavně odborný personál teď shání třeba v Brně. „Už měsíce hledáme primárně pozice na kuchaře a číšníky,“ říká jednatel jedné z brněnských restaurací Jan Pavel.

Nedávno tu práci našel Vitomír Kir. Vyučený je v oboru kuchař-číšník, praxi má desetiletou. „Byl jsem teď dva roky OSVČ, takže jsem se k tomu naopak vrátil. Chybělo mi to,“ říká Vitomír. Podle zástupců restaurací je ale takový zaměstnanec spíš výjimkou – velká část těch, kteří své pozice v covidu opustili, se totiž kvůli nejistotě vracet zpátky nechce. V oboru tak chybí asi desetina lidí.