Srí Lanka hledá náhradu za uprchlého prezidenta. Za zákazu vycházení

Parlament na Srí Lance oficiálně spustil proces volby nového prezidenta. Formální krok nastal poté, co předseda srílanského parlamentu přijal rezignaci dosavadní hlavy státu Gotabaji Radžapaksy. Až do prezidentské volby, která se uskuteční 20. července, bude v čele země stát dosavadní premiér Ranil Vikremesinghe.

V sobotu se sešel srílanský parlament, aby započal proces volby prezidenta. Jednotlivé politické strany a hnutí nyní mohou nominovat svého kandidáta. Vítěz nahradí prezidenta Gotabaji Radžapaksu, který po masových protestech proti hospodářskému kolapsu země uprchl do zahraničí a následně odstoupil.

Předseda parlamentu Mahinda Japa Abejvardena na úvod slíbil, že celý formální proces bude rychlý a transparentní a měl by být dokončen do týdne. Nominace na prezidentský post politici představí v úterý. Pokud navrhnou více než jednoho kandidáta, samotná volba se uskuteční ve středu. 

Demonstrace na Srí Lance začaly v dubnu, situace se vyostřila v posledním týdnu. Ostrovní země, kde žije dvaadvacet milionů obyvatel, se potýká s nedostatkem deviz, kvůli kterému má problém zaplatit dovoz paliv, potravin a léků. Lidé měsíce čelí rostoucí inflaci a výpadkům v dodávkách benzinu a energií.

Po dočasném převzetí prezidentského úřadu nařídil premiér Ranil Vikremesinghe zákaz vycházení a oznámil, že „zahájil kroky ke změně ústavy s cílem omezit prezidentské pravomoci a posílit parlament, obnovit právo a pořádek a podniknout právní kroky proti povstalcům.“ Budovu parlamentu kvůli obavám z dalších protestů během volby hlídala zhruba stovka policistů. 

„To, že byl dočasným prezidentem jmenován Ranil Vikremesinghe, demonstranty příliš neuklidnilo, protože jeho osobu jako dlouholetého politika spojují s krizí, za kterou nesou vinu převážně bratři Radžapaksové a celá politická garnitura, která byla u moci. Málokdo z protestujících by chtěl, aby se toho postu ujal dlouhodobě,“ uvedl ve vysílání ČT24 bývalý šéf srílanské mise organizace Člověk v tísni a spisovatel Jan Pavelka. 

Spekuluje také o tom, že masivní protesty, které podle médií nyní na několik dnů utichly, by mohly demonstrující znovu obnovit právě po prezidentské volbě. „V Colombu i na dalších místech se situace kvůli přísným opatřením uklidňuje, ale je otázka, co se stane po 20. červenci, kdyby byl zvolen buď Vikremesinghe, nebo někdo, kdo je spojen s bývalou vládní garniturou,“ míní. 

Podle demonstrantů bývalý prezident Radžapaksa spolu se svou vlivnou politickou rodinou roky odčerpával peníze ze státní kasy. Demonstranti jeho vládu zároveň vinili z toho, že urychlila ekonomický úpadek země. Rodina obvinění z korupce popírá, ale Radžapaksa podle agentury AP připustil, že některá jeho opatření ke krizi přispěla.