Očkování čtvrtou dávkou vakcíny proti covidu začne v pondělí, oznámil Válek

Brífink k dalšímu očkování proti covidu-19 (zdroj: ČT24)

Přeočkování proti covidu-19 další posilující dávkou začne oficiálně už v pondělí. Oznámil to ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Dodal, že čtvrtá dávka bude určena pro všechny, kteří dovršili věku 18 let, musí být ale minimálně čtyři měsíce po třetí dávce. Ministr připomněl, že očkovat by se měli nechat zejména senioři či nemocní lidé.

„Dnes jsme rozhodli o tom, že od pondělí bude moci být aplikována čtvrtá dávka, a to všem občanům Česka starších 18 let. Další dávku je možné aplikovat čtyři měsíce po třetí dávce. Pokud má někdo interval delší než čtyři měsíce, může už v pondělí jít na posilovací dávku,“ uvedl v pátek ministr. Podle něj je „silné doporučení“, aby očkování využili hlavně lidé nad šedesát let, s vážnými onemocněními či po transplantacích.

Získat vakcínu bude od příštího týdne podle náměstka Josefa Pavlovice (Piráti) možné bez registrace, registrační systém s objednáním pak začne znovu fungovat od 15. srpna. Válek chce také se zdravotními pojišťovnami od příštího týdne jednat o proplácení PCR testu na covid, aby si ho pacient s příznaky mohl nechat udělat bezplatně i bez doporučení lékaře. 

  • Očkování čtvrtou dávkou vakcíny proti koronaviru začalo v pondělí 18. července 2022. 
  • Čtvrtá injekce je určena pro osoby od 18 let.
  • Zájemce o další posilovací vakcínu musí být minimálně čtyři měsíce po očkování třetí dávkou. 
  • Používat se budou vakcíny od firem Pfizer/BioNTech a Moderna.
  • Registrace k očkování nebude od pondělí 18. července nutná. Registrační systém spustí ministerstvo zdravotnictví od 15. srpna 2022.
  • Podle informací ministerstva zdravotnictví je v provozu 356 očkovacích míst, z nichž bez registrace je 56 a většinou jde o nemocnice. Někteří praktici upozorňují, že vakcínu je potřeba nejdřív objednat. Lidé by si tak asi měli možnost očkování v daném místě raději předem ověřit.
  • Čtvrtou dávku vakcíny odborníci doporučují zejména seniorům, chronicky nemocným a lidem po transplantacích.

Debatovat se bude o tom, kolik testů by se mohlo hradit a v jakých intervalech. „Mohlo by to zdravotnickému systému ušetřit peníze, protože ten, který by měl test negativní, byť má příznaky, by zjistil, že má pravděpodobně nachlazení, a léčil by to standardně,“ popsal ministr.

V zimě měli očkovaní a děti nárok na pět hrazených PCR testů z pojištění bez žádanky od lékaře. Od března se všem zájemcům proplácel jeden test. Od května je pro bezplatný test potřeba žádanka. Pojišťovny za testování vydaly desítky miliard korun. 

Rozhodnutí o tom, zda jít na přeočkování čtvrtou dávkou vakcíny, by se podle Pavlovice mělo řídit tím, kolik času už uplynulo od třetí dávky, kterou daný člověk dostal. „Podle indikace jsou to alespoň čtyři měsíce, ale pokud již máte například osm či devět měsíců od třetí dávky, tak je na místě zvážit, jestli nevyužít možnost očkovat se čtvrtou dávkou. To doporučení je zdůrazněno pro osoby starší osmnácti let, které mají závažné zdravotní problémy, tam bych neváhal a naočkoval se již během léta,“ apeloval náměstek v pořadu 90′ ČT24. 

90’ ČT24: Letní covidová vlna – a co bude na podzim? (zdroj: ČT24)

Pro informace o dostupnosti očkovacích míst doporučuje navštívit stránky Centrálního rezervačního systému. „Naleznete tam seznam jednotlivých míst a můžete si vybrat nejbližší walk-in místo bez registrace,“ doplnil Pavlovic. 

Podle něj nemají zájemci čekat na nové vakcíny, protože není jisté, kdy je EMA schválí. „I současné vakcíny poskytují více než dostatečnou ochranu. Jaká mutace převáží na podzim, nejsme schopni predikovat. Současná vlna BA.5 se nyní přežene a na podzim můžeme očekávat některou z dalších nových mutací, jako je například varianta BA.2.75 zvaná Centaurus, kterou sledují v USA,“ predikuje. 

Nakažených přibývá, přísná opatření se ale nechystají

Nakažených v současnosti přibývá i přes menší počty testů. Laboratoře ve čtvrtek potvrdily covid u 1711 lidí. V nemocnicích je poprvé od května přes čtyři sta osob. Počet pacientů ve vážném stavu se ale nezvyšuje.

Podle šéfa zdravotnických statistiků Ladislava Duška covidová epidemie v Česku začala znovu sílit a procento pozitivních výsledků u testovaných se zvedá. Počty by mohly růst ještě dva týdny, pak by mohl pravděpodobně nastat zlom, uvedl Dušek. Dodal, že lidí v nemocnicích přibývá mírně a s velmi těžkým průběhem se léčí nyní 26 lidí.

Podle Válka vláda přísná omezení neplánuje, řídit se chce výsledky analýz. „Věříme občanům, nechceme dělat zbytečné restrikce,“ uvedl Válek. Podle něj všechna nařízení, která se dříve přijímala, smysl neměla. Zdůraznil ale, že covid je vážná a smrtelná nemoc a je potřeba k ní tak přistupovat.

Ministerstvo zdravotnictví vydá v pátek pokyny k očkování čtvrtou dávkou. Používat se budou vakcíny od firem Pfizer/BioNTech a Moderna. Pokud mají lidé dvě dávky, s očkováním třetí dávkou by neměli otálet, uvedli zástupci ministerstva zdravotnictví. Válek podotkl, že podle získaných medicínských údajů očkování chrání proti vážnému průběhu nemoci a úmrtí a proti nákaze pomáhají roušky a respirátory. 

Události ČT: Očkování čtvrtou dávkou začne v pondělí (zdroj: ČT24)

Resort v polovině srpna spustí očkovací kampaň

Podle informací na webu ministerstva zdravotnictví je v provozu 356 očkovacích míst, z nichž bez registrace je 56 a většinou jde o nemocnice.

Někteří praktici upozornili na to, že vakcínu je potřeba nejdřív objednat, dodavatel má volno a také oni si budou brát v létě dovolenou. Lidé by si tak asi měli možnost očkování v daném místě raději předem ověřit.

Ministerstvo očekává, že se na podzim nechají přeočkovat dva až tři miliony lidí. V polovině srpna spustí kampaň na podporu očkování, a to nejen proti covidu, ale i proti chřipce. V září by pak případně praktici a pojišťovny mohli cíleně oslovit ty, kteří přeočkování nevyužijí.