Policie při zkoumání prezidentské milosti pro podnikatele Podroužka nezjistila trestný čin

Policisté odložili případ prověřování milosti, kterou udělil prezident Miloš Zeman kvůli vážné nemoci podnikateli Pavlu Podroužkovi. Detektivové nezjistili, že by byl spáchán trestný čin, uvedl server Seznam Zprávy. Státní zástupkyně, která kauzu dozoruje, by měla během několika dní postoj policie buď potvrdit, nebo ho vrátit k došetření. Omilostněný muž podle dřívějších informací médií dále podnikal, řídil své firmy nebo cestoval.

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu v souvislosti s milostí prověřovali podezření z podvodu, respektive z padělání a pozměňování lékařské listiny.

Náměstkyně obvodního státního zástupce pro Prahu 2 Olga Chovancová Seznam Zprávám potvrdila, že policisté případ odložili. „Spis společně s usnesením byl již předložen na zdejší státní zastupitelství. Usnesení bude v nejbližší době ze strany dozorové státní zástupkyně přezkoumáno,“ uvedla Chovancová.

Podle Podroužka šlo o „obrovské překvapení“

Muže, kterého pražští policisté stíhali za krácení daně se škodou zhruba 9,7 milionu korun, omilostnil Zeman v polovině loňského září. Hrad k tomu tehdy uvedl, že muž trpí závažným chronickým onemocněním několika životně důležitých orgánů, a to až na hranici jejich selhávání. Napsal také, že „tato onemocnění jej ve svém souhrnu mohou ohrozit na životě“.

Radiožurnál a iROZHLAS.cz následně informovaly, že omilostněným mužem je olomoucký podnikatel Pavel Podroužek, který se od roku 2019 dostal do vedení šesti firem a jednu ze společností nechal zapsat do obchodního rejstříku deset dní poté, co dostal milost.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček k tomu tehdy sdělil, že Zeman vycházel ze zdravotních zpráv. Abolici spolupodepsal bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). Podroužek uvedl, že milost pro něj byla „obrovské překvapení“, žádost podala jeho matka.