V 95 letech zemřel veterán Josef Kaufman. Účastnil se bojů u Dukly i obléhání Liptovského Mikuláše

Zemřel válečný veterán Josef Kaufman, bojovník z východní fronty druhé světové války. V řadách 1. československého armádního sboru prožil krvavé bitvy u Machnówky nebo na Dukle. Kaufmanovi, který se narodil ve Volyni na současné Ukrajině, bylo 95 let. Zemřel 11. července.

Josef Kaufman se narodil 14. listopadu 1926 ve vesnici Leduchówka, která leží ve Volyňské oblasti nedaleko města Lutsk. Území před druhou světovou válkou patřilo Polsku, v roce 1939 ho obsadil tehdejší Sovětský svaz, o dva roky později pak nacistické Německo.

V roce 1944 Kaufman narukoval do 1. československého armádního sboru (neoficiálně známý jako Svobodova armáda). „Po rychlém výcviku se účastnil bojů u Machnówky, Dukly i obléhání Liptovského Mikuláše,“ uvádí Paměť národa.

Machnówka patřila k nejkrvavějším bitvám československé armády během druhé světové války, během krátké doby tam zemřelo nebo bylo zraněno několik set vojáků.

Kaufman prošel i dalšími těžkými boji karpatsko-dukelské operace, během níž sovětské a československé jednotky vstoupily na československé území. Na konci dubna 1945 byl raněn a převezen do nemocnice. Po válce se přestěhoval do Československa. Až do důchodu pracoval v zemědělství.