Poslanci budou častěji kontrolovat práci ombudsmana. Spor Křečka a Šimůnkové je ale podle předsedy výboru osobní

Poslanecký petiční výbor se bude častěji zabývat činností úřadu veřejného ochránce práv a od ombudsmana Stanislava Křečka a jeho zástupkyně Moniky Šimůnkové bude chtít, aby s poslanci více komunikovali. Po jednání výboru, který se zabýval nynějším sporem mezi Křečkem a Šimůnkovou, to řekl jeho předseda Tomio Okamura (SPD). Výbor se nicméně nepřiklonil k žádné ze stran sporu. Křeček slíbil, že se pokusí nalézt novou formu spolupráce se svojí zástupkyní.

Petiční výbor odhlasoval neutrální postoj ke sporu na úřadu veřejného ochránce práv, neprošlo tedy usnesení, aby Stanislav Křeček vrátil své zástupkyni Monice Šimůnkové odebranou agendu. Hlasování o neutrálním postoji výboru bylo dnes těsné. Usnesení podpořilo šest z 11 přítomných poslanců.

„Informace jsme vzali na vědomí. Domluvili jsme se ve výboru na zintenzivnění komunikace s úřadem, na zintenzivnění komunikace jak s veřejným ochráncem práv, tak s jeho zástupkyní. K tomu jsme udělali první kroky. Výbor se tomu bude věnovat,“ uvedl Okamura. O práci ombudsmana by měl výbor nově jednat jednou za čtvrt roku, dosud se jeho činnosti věnovali poslanci zhruba v půlročním odstupu.

Nejbližší debatu chce Okamura na program jednání petičního výboru zařadit již v srpnu. Přijít by měl Křeček a poslanci by chtěli požádat i Šimůnkovou, aby dorazila též.

Křeček slíbil, že zkusí najít novou formu spolupráce

Kvůli nynějšímu sporu, který zahájilo Křečkovo rozhodnutí odebrat své zástupkyni veškerou agendu, se výbor sešel třikrát. Minulý týden si vyslechl stanoviska obou stran. Předseda výboru se nechtěl k jednání o sporu mezi ombudsmanem a jeho zástupkyní blíže vyjádřit. Míní však, že úřad funguje, podněty vyřizuje, zákon se neporušuje a důvod napětí a sporů je „záležitost v osobní rovině“.

Někteří poslanci však uvedli, že Křeček odebrání agendy dostatečně nevysvětlil. Podle Okamury ho zdůvodnil prodlevami v řešení případů, výtky ovšem poslancům zaslal dodatečně. Šimůnková průtahy při vyřizování odmítla.

Stanislav Křeček po jednání sněmovního výboru slíbil, že se pokusí nalézt možné nové formy spolupráce se Šimůnkovou. Chce, aby „ombudsman mluvil jedním hlasem“ i při různých názorech. Tvrdí, že se o narovnání vztahů zasazoval „i velmi nestandardním způsobem“. Navrhoval mediaci právníků. Podle Křečka bude záležet na Šimůnkové, zda bude ochotna spolupracovat.

Monika Šimůnková dala najevo rozčarování, že výbor nezaujal jasné stanovisko a nevyzval k navrácení agendy. Usnesení ale respektuje. Dodala, že zvažuje další kroky. Ve středu výboru  také řekla, že by byla ráda, kdyby jí ombudsman agendu vrátil a případně se omluvil. Ombudsman dal však najevo, že pokud druhá strana požaduje omluvu, považuje další spolupráci za nemožnou.

Křeček hovořil o lidských a manžerských komplikacích, Šimůnková o bezprecedentním zásahu

Stanislav Křeček odňal své zástupkyni s účinností od 1. července podpisová práva, podle něj její práci provázejí lidské i manažerské komplikace. Monika Šimůnková označila odebrání agendy za bezprecedentní zásah do pozice zástupkyně ombudsmana, kterým vyvrcholily jejich dlouhodobé spory.

Úřad veřejného ochránce práv vede Křeček od února 2020. Již loni Šimůnkovou – která je ve funkci zástupkyně o rok déle – stáhl kvůli neshodám kolem návrhu strategie romské integrace ze tří vládních rad, kde ochráncův úřad zastupovala. Za své výroky na adresu Romů sklízel Křeček v minulosti opakovaně kritiku. Za předsudečné ombudsmanova slova označil i Senát a vysvětlení po ochránci práv žádala také Evropská komise.

Ochránce práv i jeho zástupce volí Poslanecká sněmovna na šestileté období. Odvolat je nemůže. Zákon o veřejném ochránci práv stanoví, že ochránce může svého zástupce pověřit výkonem části své působnosti. Křeček uvedl, že ve snaze ustálit fungování instituce tuto možnost svěřit část agend zástupkyni nadále nevyužije.