Blažek jmenoval Daňhela šéfem olomouckých žalobců. Náměstek Komár, který je dočasně vedl, skončí

Události: Daňhel šéfem olomouckých žalobců (zdroj: ČT24)

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) jmenoval Radima Daňhela vrchním státním zástupcem v Olomouci. Naopak Pavel Komár, který z pozice náměstka státní zastupitelství v posledních měsících dočasně řídil, ohlásil rezignaci. Blažek dosavadní fungování olomouckého vrchního státního zastupitelství kritizoval, od Daňhela chtěl dostat ještě před jmenováním plán na restrukturalizaci úřadu. Nyní ale považuje za jeho klíčový úkol vybrat nového náměstka. Toho jmenuje Blažek sám, od Daňhela ale chce personální návrh.

Nástupem Radima Daňhela skončilo na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci čtvrtletní období bez vedoucího státního zástupce. Daňhel nahradil Ivo Ištvana, který však rezignoval již ke konci března. Od té doby vedl státní zastupitelství náměstek Pavel Komár.

Komár ale brzy skončí. Avizoval rezignaci, i když ji ještě nepodal, protože je na dovolené. Pavel Blažek uvedl, že mu náměstek své rozhodnutí oznámil na konci května, tedy dříve, než bylo jasné, kdo úřad nově povede. „Oznámil, že bude rezignovat, jakmile bude jmenován nějaký nový vrchní státní zástupce. S panem Komárem jsem dnes (ve čtvrtek) mluvil telefonicky, on mi to potvrdil,“ řekl Blažek po uvedení Daňhela do funkce. Do Olomouce ministr přijel spolu s nejvyšším státním zástupcem Igorem Střížem, který Daňhela do nové funkce navrhl na konci června.

Návrh na nového náměstka nyní bude podle Blažka jedním z prvních úkolů nového vrchního státního zástupce. Ministr připomněl, že náměstka vrchního státního zástupce jmenuje sám, ale od Daňhela chce kandidáta. „Budu očekávat personální návrh,“ řekl s tím, že řešení očekává v létě.

Od Daňhela očekává ministr organizační a ekonomické změny

Květnové ohlášení Komárovy rezignace předchází i kritice dosavadního fungování olomouckého vrchního státního zastupitelství. S ní vystoupil Blažek minulý týden. Ve srovnání s Vrchním státním zastupitelstvím v Praze jsou podle něj problémy s hospodařením i efektivitou. Například se mu nelíbí, že ze třiceti státních zástupců podle něj třetina vykonává vedoucí funkce a dalších pět je vykonávat může.

Blažek – který se do funkce ministra spravedlnosti loni vrátil po osmileté pauze, na jejím počátku byl policejní zásah na Úřadu vlády v rámci vyšetřování dozorovaného z Olomouce – uvedl, že než Daňhela jmenuje, bude od něj chtít návrh na reorganizaci a restrukturalizaci Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. „Jsou to víceméně kroky povahy organizační a ekonomicko-správní,“ řekl nyní Blažek k restrukturalizaci.

„Ta analýza je začátek nějaké diskuse s ministerstvem o tom, zda ty údaje, které má ministerstvo k dispozici, (…) zda jsou skutečně tak velkým problémem, jak se mohlo jevit z médií, a pokud ano, tak jak to budeme řešit,“ přiblížil Daňhel.

Ištvan výsledky analýzy zpochybnil. Blažek podle něj jako ministr spravedlnosti v roce 2012 a 2013 neměl k fungování olomouckého vrchního státního zastupitelství žádné připomínky ani poznámky. Nynější kritiku dal do souvislosti právě se zásahem policie na Úřadu vlády z léta 2013.

Daňhel přichází z Kroměříže, pracoval však i na ministerstvu

Radim Daňhel je jmenovaný na neomezeně dlouhou dobu, což ale nejspíš změní připravovaná novela zákona o státním zastupitelství, která počítá s funkčními obdobími. O tom, jak dlouhá budou, rozhodnou politici. „Jestliže bude politická shoda, že to má být sedm, osm, devět, nebo deset let a bude pro to 160 hlasů ve sněmovně, klidně budu pro kteroukoli z variant,“ avizoval už také Blažek. 

Daňhel se dosud pohyboval na různých úrovních soustavy státních zastupitelství, pracoval na okresních zastupitelstvích v Brně a Kroměříži, kde je od roku 2020 okresním státním zástupcem, a na obvodním státním zastupitelství v Praze 5.

Šest let působil také na pražském vrchním státním zastupitelství a rok na ministerstvu spravedlnosti. Dlouhodobě se specializuje především na majetkovou a hospodářskou kriminalitu a zajišťování výnosů z trestné činnosti.