Soud zamítl odvolání filmařů. Osmdesátimilionovou škodu z nelegálního šíření filmů musí vymáhat jinde

Krajský soud v Brně zamítl odvolání osmi filmových společností, které se domáhaly náhrady části z více než 150milionové škody vzniklé nelegálním šířením filmů na serveru Hellshare. V případě jednoho ze dvou odsouzených mužů požadovaly náhradu škody ve výši 80 milionů korun. České televizi informaci potvrdila mluvčí brněnského soudu Klára Belkovová. Osm filmových společností, které zastupuje Česká protipirátská unie, se teď pokusí domoci náhrady škody v civilním řízení. Odsouzený Ondřej Kučera dostal letos v březnu od Okresního soudu ve Znojmě za porušení autorských práv podmínku a soud mu nařídil propadnutí věci.

„Krajský soud v Brně rozhodl o odvolání poškozeného proti rozsudku Okresního soudu ve Znojmě ze dne 30. 3. 2022 a toto odvolání zamítl,“ potvrdila mluvčí brněnského soudu Klára Belkovová.

Poškozená studia se snažila, aby o náhradě škody rozhodl soud už v trestním řízení. Ze zákona už nemají možnost bránit se dovoláním. „Nezbude, než se svých nároků domáhat v řízení občanskoprávním,“ reagovala pro Českou televizi za filmová studia ředitelka České protipirátské unie Markéta Prchalová.

Odsouzený Ondřej Kučera, který si nelegální činností přišel podle rozsudku na 1,6 milionu korun, odešel od Okresního soudu ve Znojmě s tříletým trestem podmíněně odloženým na třicet měsíců. Státu propadl jeho počítač, pevné disky a 270 tisíc korun. Soud v rozhodnutí odůvodnil nižší trest především odkazem na řádný život, který odsouzený vedl, a na dvě děti, o které se stará a které potřebují speciální péči.

„Z finančního hlediska z toho obžalovaný vyšel velmi dobře se ziskem téměř 1,35 milionu. Takový trest skutečně není možné považovat za výchovný a dostačující jak z hlediska individuální, tak generální prevence,“ komentovala Prchalová. Odvolací soud se případem zabýval již podruhé. Minulý rok totiž původní rozsudek Okresního soudu ve Znojmě zrušil. Znovu soud první instance rozhodl letos v březnu.

Podle soudu by měl nést odpovědnost i Hellshare

Soud v rozhodnutí z letošního března sdělil, že by se měla zohlednit i míra spoluzavinění serveru Hellshare. Server podle rozsudku odsouzenému umožnil bez problému nahrávat filmy, aniž by jakkoli kontroloval, že šlo o legálně získaná díla. Formální zákazy v obchodních podmínkách nebo na webových stránkách podle soudu nestačí.

„Z množství nahraných audiovizuálních děl a objemu peněz, které obžalovaný nahráváním obsahu získal, přitom bylo dle názoru soudu v možnostech provozovatele serveru odhalit, že se jedná o obsah nelegální, respektive že obžalovaný nemá k takové distribuci oprávnění,“ uvádí v rozsudku z března.

Hellshare podle soudu také přehlížel sdílení z důvodu zisku. Kromě toho by měl nést odpovědnost i s ohledem na Kučeru a jeho finanční možnosti. „Nelze rovněž pominout skutečnost, že případně uložená povinnost k náhradě škody obžalovanému by pro něj představovala zcela likvidační následky,“ řekl soud.

S dalším odsouzeným způsobil škodu 156 milionů korun

Kromě Ondřeje Kučery Okresní soud ve Znojmě odsoudil i Michala Pokorného. Ten se kromě nelegálního sdílení dopustil i nedovoleného nakládání s omamnými látkami. Policie u něj našla kilogram marihuany během domovní prohlídky. Celková škoda, kterou společně Kučera a Pokorný způsobili, dosáhla podle rozsudků 156 milionů korun.

I Pokorný odešel od soudu s podmínkou. „Byl mu uložen souhrnný trest odnětí svobody na tři roky podmíněně odložený na tři roky a trest propadnutí věci – PC vybavení, necelého kilogramu marihuany a části výnosu z trestné činnosti ve výši 88 tisíc korun, přitom jen za porušování autorských práv si vydělal přes 657 tisíc korun, a ani jemu soud neuložil povinnost nahradit poškozeným škodu,“ řekla Prchalová.

Soubory prý nahrávali na Hellshare pro sebe

Kučera i Pokorný se u soudu hájili tím, že si na server nahrávali filmy pouze pro sebe. Tvrdili, že nevěděli, že si je mohly stáhnout i další osoby. Podle soudu ale tato argumentace nesedí. Zpochybnil ji především proto, že filmy nahrávali muži v různých jazykových verzích, v několika velikostech a obrazových rozlišeních. „Naopak je zřejmé, že tímto postupem se obžalovaný snažil docílit co nejvyššího počtu stažení jím nahraných souborů, když různými variantami téhož díla zvyšoval atraktivitu stažení,“ uvedl v rozhodnutí Okresní soud ve Znojmě.

Tvrzení obou mužů soudu nesedělo i s ohledem na výši odměn, které od serveru Hellshare obdrželi. Jen Ondřej Kučera dostal 1,6 milionu korun. Podle soudu tak není možné, aby si muži mysleli, že dostali peníze jen jako odměnu za využívání serveru, zvlášť když se jedná o jednu z největších platforem pro sdílení obsahu třetím osobám.

„Argumentace, že snad měl provozovatel serveru obžalovanému vyplatit takovou částku jen proto, že obžalovaný užíval server provozovatele a nahrával si tam data pro své soukromé potřeby, nestojí na žádném logickém podkladu a z hlediska podnikatelského úsudku je naprosto vadná,“ uvedl v rozsudku.