Pro vyšetření válečných zločinů na Ukrajině využije EU stávající soudy

Události: Vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Eurokomisař pro spravedlnost Didier Reynders apeloval na země Evropské unie, aby otevřely svá vyšetřování zločinů na Ukrajině spáchaných v souvislosti s ruskou agresí. Podle českého ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) nebude možné zřídit speciální tribunál bez souhlasu dalších světových velmocí. Na setkání unijních ministrů spravedlnosti v Praze byly hlavním tématem právě dopady války na Ukrajině.

K vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině využije Evropská unie stávající soudy. Po neformálním setkání ministrů spravedlnosti sedmadvacítky eurokomisař Reynders a ministr Blažek uvedli, že k případnému vytvoření speciálního tribunálu bude nutný souhlas dalších velmocí. 

„Společně jsme tak nejen zhodnotili dosud učiněné kroky, ale také zkonzultovali další možnosti společného postupu vyšetřování závažných trestných činů, ke kterým na Ukrajině dochází,“ zhodnotil setkání Blažek.

S přáním diskutovat o vzniku speciálního tribunálu přijel na zasedání ukrajinský ministr spravedlnosti Denys Maliuska.

Jednání ministrů spravedlnosti a vnitra zemí EU (zdroj: ČT24)

Eurokomisař pro justici Reynders ale po jednání řekl, že EU se pokusí využít soudy, které již má k dispozici. Mělo by jít o jednotlivé národní soudy a Mezinárodní trestní soud v Haagu.

Reynders rovněž apeloval na členské státy, aby otevřely svá národní vyšetřování zločinů na Ukrajině pro unijní agenturu Eurojust. V projevu je vyzval, aby využily důkazy, které Eurojust shromáždí ve společné databázi. Důkazy podle něj budou k dispozici všem soudům a tribunálům.

„Požádal jsem všechny členské státy, aby se vyšetřování zúčastnili, jakmile to bude možné. A aby otevřely národní vyšetřování díky univerzální jurisdikci. Je třeba, abychom to řádně zvládali, protože je to gigantický úkol,“ sdělil na tiskové konferenci. 

Státy vyšetřují už přes 21 tisíc možných válečných zločinů

Reynders připomněl, že v současné době se koná přes 21 tisíc vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině, přičemž je nyní individuálně vyšetřuje čtrnáct států Unie. Vyšetřovací tým působí také pod záštitou Mezinárodního trestního soudu v Haagu. 

Ministr Blažek ale dodal, že na mezinárodní úrovni nepanuje shoda na tom, který soud by měl válečné zločiny spáchané na území Ukrajiny řešit. „Je to poprvé, kdy se vyšetřují válečné zločiny v době konání války, takže není nic tragického na tom, že není jasné, kdo je bude soudit,“ podotkl s tím, že nevylučuje možnost, kdy se mezinárodní společenství „dohodne na vytvoření ad hoc tribunálu.“

Připomněl rovněž skepsi Spojených států ohledně zapojení soudu v Haagu, kvůli čemuž by mohl vzniknout právě ad hoc tribunál. „Všech 27 států a USA mají jednoznačně vůli dostat to, co se děje na Ukrajině, před soud. To není málo,“ uzavřel Blažek.