Policie odložila případ neuskutečněné Hamáčkovy cesty do Moskvy. Zanikla trestní odpovědnost

Policisté odložili případ neuskutečněné cesty bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy. Na dotaz ČT to uvedl Marek Bodlák z Vrchního státního zastupitelství v Praze, které případ dozorovalo. Informaci potvrdil i mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Exministr podle policie dobrovolně upustil od dalšího jednání směřujícího ke spáchání zvlášť závažného zločinu, a proto mu trestní odpovědnost zanikla.

„Věc byla policejním orgánem dne 11. 7. 2022 odložena, a to vzhledem k zániku trestní odpovědnosti za přípravu k zvlášť závažnému zločinu,“ uvedl Bodlák. Hamáčkova trestní odpovědnost podle policistů zanikla, protože dobrovolně upustil od dalšího jednání směřujícího k spáchání zvlášť závažného zločinu. „A odstranil nebezpečí, které vzniklo zájmu chráněnému trestním zákonem z podniknuté přípravy,“ píše se v trestním zákoníku, na který Bodlák odkázal.

Případem se loni v květnu začala zabývat Národní centrála proti organizovanému zločinu, a to kvůli podezření ze spáchání dvou trestných činů, konkrétně ohrožení utajované informace a zneužití pravomoci úřední osoby.

Podnětem prověřování byla informace serveru Seznam Zprávy. Ten s odkazem na své zdroje zveřejnil, že Hamáček chtěl v dubnu 2021 odcestovat do Moskvy s plánem „vyměnit mezinárodní skandál“ související s výbuchy ve Vrběticích za dodávky Sputniku V a možnost, že by se v Praze uskutečnil summit amerického a ruského prezidenta. Krátce před chystanou cestou tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) a Hamáček zveřejnili, že za výbuchy byli podle českých bezpečnostních složek příslušníci ruské vojenské tajné služby GRU.

Hamáček tvrzení o výměně kauzy Vrbětice za vakcíny opakovaně popřel. Na server Seznam Zprávy podal žalobu, kterou ale soud na konci května zamítl.