Prvním zástupcem náčelníka generálního štábu je Střecha. Nahradil Zůnu

Novým prvním zástupcem náčelníka generálního štábu se v úterý stal generálmajor Ivo Střecha. Ve funkci nahradil generálporučíka Jaromíra Zůnu, který bude působit ve vojenské diplomacii.

Střecha, o kterém ministryně obrany Jana Černochová (ODS) uvažovala jako o novém náčelníkovi generálního štábu, dosud působil jako ředitel sekce rozvoje sil ministerstva obrany. Ve funkci se tak zabýval mimo jiné modernizací armády.

Střecha od roku 1984 postupně zastával funkce od úrovně velitele čety u tankového a mechanizovaného vojska, v letech 2008 až 2011 velel 7. mechanizované brigádě. Působil například také jako zástupce velitele pozemních sil. Nasazený byl v misích v Kosovu a v Afghánistánu.

Další změny

Ve funkci ředitele ho vystřídal brigádní generál Petr Čepelka, který dosud působil jako jeho zástupce. Čepelku nahradil plukovník Petr Milčický, který předtím vykonával funkci ředitele odboru rozvoje přípravy vojsk na ministerstvu.

Zůna byl podle Vlastimily Cyprisové z tiskového oddělení ministerstva obrany přeložen v rámci resortu a čeká ho působení ve vojenské diplomacii. I Zůna byl podle dostupných informací mezi kandidáty na post náčelníka generálního štábu. Do funkce ho měl prosazovat prezident Miloš Zeman, zatímco Černochová preferovala Střechu.

Když se na jménu nástupce bývalého náčelníka generálního štábu prezident s ministryní neshodli, Černochová navrhla na tento post dosavadního ředitele Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost Karla Řehku. Zeman s ním souhlasil, Řehka se funkce ujal od začátku července.