Sněmovna podpořila informování o spotřebě tepla aspoň jednou za měsíc. Projednala i služební zákon

Poslanci pokračují v započaté schůzi z minulého týdne. V úvodním kole sněmovna podpořila novelu, která má zavést časté poskytování informací z dálkových odečtů tepla a teplé vody v bytech. Sněmovna rovněž řešila služební zákon a poslala jej do závěrečného čtení. Předloha vládních poslanců zcela ruší současné omezení v počtu náměstků členů vlády a ruší funkce odborných náměstků na ministerstvech. Předpokládá také další změny ve státní službě. Novelu kritizovaly opoziční hnutí ANO a SPD.

Opoziční kluby ANO a SPD vetovaly už minulý týden návrh vlády, aby sněmovna schválila předlohu zrychleně v prvním čtení. Opoziční poslanci poukazovali na námitky bytových družstev a společenství vlastníků jednotek, podle nichž bude informační povinnost velmi nákladná. „Pokud bude novela zákona přijata, bude to mít fatální dopad na činnost správců bytových domů,“ uvedla Eva Fialová (ANO).

Náklady na odečty podle ní zaplatí uživatelé bytů. Evropská unie navíc informační povinnost neukládá, uvedla poslankyně. „Naše bytové družstvo bude ročně vydávat navíc 1,67 milionu korun,“ upozorňoval poslanec SPD Zdeněk Kettner.  

Měřiče s dálkovým odečtem budou povinné

Ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráti) uvedl, že měřiče s dálkovým odečtem budou muset být v bytových domech podle energetického zákona od roku 2027. V domech s takovými měřidly nastane povinnost poskytovat informace s měsíční lhůtou. Měsíční avízo vyplývá podle ministra z doporučení Evropské komise. „Nelze zásadně říci, že doporučení je právně irelevantní a měli bychom ho ignorovat,“ uvedl.

Důvodová zpráva zvýšení administrativních nákladů poskytovatelů služeb, jako jsou společenství vlastníků jednotek a vlastníci bytových domů včetně bytových družstev, předpokládá. Jejich promítnutí do cen služeb ale nebude podle předlohy možné. Náklady bude podle zdůvodnění provázet zavádění systému informujícího uživatele i měsíční zasílání informací elektronickou formou. Zpoplatněno bude moci být podle novely jen listinné informování dopisem.

Údaje budou moci poskytovatelé zpřístupňovat podle předlohy také dálkově prostřednictvím internetu na heslo a aktualizovat je tak často, jak to měřicí zařízení a používané systémy umožní. Uživatele bytů nebudou muset informovat o spotřebě tepla za období, v němž je nedodávali.

Poslanci schválili zákon k používání zdravotnických prostředků

Poslanci ve druhém čtení schválili zákon o používání části zdravotnických prostředků podle evropských pravidel.

„Evropské nařízení bylo přijato s cílem zajistit hladké fungování vnitřního trhu, pokud jde o diagnostické zdravotnické prostředky in vitro, na základě vysoké úrovně ochrany zdraví pacientů a uživatelů a se zohledněním malých a středních podniků, které v tomto odvětví působí,“ napsalo ministerstvo zdravotnictví v důvodové zprávě k nové legislativě.

Zákon se týká zdravotnických prostředků in vitro, jde například o přístroje a počítačový software, chemická činidla, zkumavky na provádění diagnostických testů nebo prostředky ke kontrole početí. Používají se také k měření fyzikálních vlastností vzorku, mikroskopickému hodnocení buněk nebo pěstování mikrobiologických kultur. 

Související novela, kterou sněmovna poslala rovněž do finálního kola, upravuje například reklamu na tyto prostředky. Poslanci budou o obou předlohách hlasovat pravděpodobně na zářijové schůzi.   

V druhém čtení se poslanci také zabývali novelou zákona o svobodném přístupu k informacím. Zavádí povinnost poskytovat informace o výši platů a odměn vysokých státních úředníků. Údaje podle zákona by měly poskytovat také nově vymezené veřejné podniky.

Debata nad služebním zákonem

Debatu vyvolalo druhé čtení poslanecké novely služebního zákona, se kterou přišli poslanci vládní koalice. Návrh nejenže ruší funkce odborných náměstků na ministerstvech, ale ruší omezení počtu náměstků členů vlády, tedy těch politických. Nyní může mít ministr maximálně dva. 

Poslankyně ANO Zuzana Ožanová navrhla, aby takové pozice mohly být maximálně čtyři, pět či na ministerstvech tolik, kolik na nich působí vrchních ředitelů sekcí. Ministři bez portfeje by pak mohli mít až dva náměstky. Ožanová argumentovala tím, že zrušení omezení v počtu politických náměstků značně zvýší výdaje. „Noví náměstci budou mít samozřejmě nárok na odpovídající kanceláře, sekretariáty, automobily s řidičem, výdaje na reprezentaci a v neposlední řadě vysoké platy a pravidelné odměny,“ uvedla. 

Podle předsedy poslanců KDU-ČSL a předkladatele návrhu Marka Výborného mají navrhované změny služebního zákona prohloubit odpolitizování státní služby. „Všichni dobře víme, že na základě aktuální politické situace se vždy i na tu pozici odborných náměstků do jisté míry infiltrují osoby, které spíše působí jako náměstci političtí,“ uvedl Výborný s tím, že stav podle zákona z roku 2014 je v tomhle smyslu nejasný. Úkoly a povinnosti by podle něj měly být dané podle toho, na jaké pozici daná osoba je. Podle něj nyní dojde k jasnému vymezení role politické a role odborné.

Předseda SPD Tomio Okamura koalici kvůli návrhu kritizoval. Zmínil, že její straníci „mají hlad po korytech“ a netrpělivě čekají na tato místa. „Místo dosavadních několika odborných náměstků z řad úředníků si nově budou moci vzít k sobě neomezený počet politických náměstků,“ uvedl s tím, že tak budou moci pracovat „stovky vládních politických kamarádů.“

Výborný v reakci na to podotkl, že Okamura šíří lži a polopravy. Zdůraznil, že novela žádné pozice politických náměstků nezřizuje. „Žádní trafikanti to nebudou, bude to odborný tým ministra, který ministerstvo povede,“ uvedl také a dodal, že ti, kteří jsou dneska často kvazi odborní náměstci s různými politickými kontexty a souvislostmi, tak ti budou převedeni plně pod odpovědnost zákona o státní službě a stanou se z nich vrchní ředitelé sekcí. 

To však kritizovala i poslankyně ANO Berenika Peštová. „Odborné náměstky vydegradujete na vrchní ředitele, které minulá vláda rušila, aby ušetřila peníze. Ti odborní náměstci byli současně i vrchní ředitelé. Takže teď vytváříme další strukturu, a naopak tu státní správu to bude stát mnohem víc peněz,“ podotkla. 

Koalice chce novelou zavést pětileté funkční období vrchních ředitelů sekcí a dalších vedoucích státních úředníků, což má podle autorů přinést vnitřní konkurenci a motivaci ke zvyšování úrovně služby.

ANO navrhuje okruh úředníků omezit

Poslanci ANO navrhli okruh vedoucích úředníků s funkčním obdobím omezit a tím podle zdůvodnění snížit riziko „destabilizace a politizace státní správy“. Prostřednictvím Taťány Malé (ANO) požadují také roční posun účinnosti zákona na leden 2024 či úpravy některých lhůt při výběrových řízeních. Zkrácení lhůt patří mezi změny, které mají tato řízení podle koaličních představ zrychlit. Renata Oulehlová (ANO) se přihlásila mimo jiné k úpravě, podle níž by úředníkům končil ze zákona služební poměr dosažením 75 let věku, nikoli 70 let jako nyní. Celkem podali poslanci ANO dvanáct pozměňovacích návrhů.

Z odborných náměstků, tedy náměstků pro řízení sekcí, by se podle novely stali od ledna vrchní ředitelé sekcí. Státní správa by se navíc měla podle předlohy více otevřít pro odborníky zvenčí. Předloha upravuje také služební studijní volno.

Koaliční poslanci navrhli některé spíše technické úpravy své předlohy. Chtějí z ní také vypustit pasáže, které rozšiřují možnosti pro slaďování rodinného a osobního života se státní službou kvůli širšímu vládnímu návrhu, jenž se chystá v návaznosti na příslušnou evropskou směrnici.

Předloha předpokládá také další změny ve státní službě. Týkají se zavedení funkčního období pro vedoucí úředníky a zrychlení výběrových řízení na obsazení míst ve státní správě. „Je to otázka zjednodušení a zrychlení procesu vstupu do státní služby, kdy těmi kroky, které v této stručné nebo malé novele navrhujeme, rozšíříme okruh osob, které se mohou účastnit výběrových řízení,“ dodal Výborný. Zároveň podotkl, že dojde také například ke zrychlení některých termínů.

Novela je po úterním projednání před závěrečným schvalováním, které se uskuteční patrně na zářijové schůzi. Bude čelit návrhu ANO na zamítnutí.