Podnět prezidenta k možné sabotáži prověří Vrchní státní zastupitelství v Praze

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) postoupilo podnět prezidenta Miloše Zemana k prověření toho, zda se v souvislosti s jeho onemocněním stal trestný čin sabotáže, Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze. To následně rozhodne o dalším postupu. Informoval o tom mluvčí NSZ Petr Malý. Prezident podal podnět k prověření možné sabotáže na konci června ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS). Ten následně uvedl, že k prověření podnětu nemá pravomoc, takže ho předá nejvyššímu státnímu zástupci.

„Mohu potvrdit, že Nejvyšší státní zastupitelství obdrželo podání prezidenta republiky a na základě posouzení věcné a místní příslušnosti je postoupilo Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze, které znovu vyhodnotí jeho povahu a obsah a rozhodne o dalším postupu,“ uvedl Malý.

V podnětu prezident uvedl, že jakožto přímo volená hlava státu byl nucen čelit pokusu o zbavení pravomocí. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) označil podnět „skoro za hloupost“, neboť podle něj směřuje k něčemu, co se nestalo.

Sabotáž se podle Zemana mohla stát v září až listopadu loňského roku. „Od samého počátku se jednalo o lživé informace o skutečném zdravotním stavu prezidenta republiky, které v konečném důsledku iniciovaly proces, který by nejvýznamnějšího reprezentanta suverénu lidu měly zbavit jeho ústavních pravomocí, čímž mělo dojít k poškození ústavního zřízení České republiky, a to za zneužití postavení osob z řad lékařů, některých senátorů, a dokonce i akademické obce,“ sdělil dříve prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

„Pokus o puč“

Zeman byl loni 10. října, den po sněmovních volbách, převezen na kliniku intenzivní medicíny pražské Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). Podle zprávy lékařů, kterou od ÚVN později obdržel a zveřejnil Vystrčil, Zeman nebyl v té době schopen vykonávat pracovní povinnosti. Dlouhodobá prognóza jeho zdravotního stavu byla navíc krajně nejistá, konstatovali tehdy lékaři.

Někteří senátoři a poslanci proto začali uvažovat o dočasném převodu části pravomocí prezidenta na předsedu sněmovny a vlády, a to podle článku 66 ústavy. Někteří kritizovali i způsob, jakým o Zemanově hospitalizaci a zdravotním stavu informovala hradní kancelář.

Zeman snahy o převod pravomocí označil v polovině února v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes za pokus o puč. V reakci na to Vystrčil řekl, že konal tak, jak mu přikazuje ústava a jak má předseda Senátu konat, pokud veřejnost nemá informace o zdraví nejvyššího ústavního činitele, na něž má nárok.