Podzimní volby budou asi bez možnosti hlasovat z auta. Vláda to zatím neprojednala

Události: Volby z auta (zdroj: ČT24)

Podzimní volby do obecních zastupitelstev se nakonec nejspíš budou konat bez možnosti hlasovat z auta. Návrh, který by zavedl zvláštní způsoby volby pro lidi v izolaci, ještě totiž neprojednala ani vláda. Rozhodující termín je přitom konec srpna.

Voliči hlasováním z auta vybírali zástupce do krajských zastupitelstev, Senátu i sněmovny. Podle ministra vnitra ale teď Česko normu, která by to umožnila i letos na podzim, zatím nepotřebuje.

„My jsme schopni, i ve stavu legislativní nouze se na srpnové schůzi pustit do toho, abychom to stihli ještě pro podzimní volby, ale skutečně nechci teď vyvolávat nějakou paniku,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Proto podle něj předložený materiál ještě neprojednala vláda. Na začátku června o tom samém návrhu ale mluvil jako o možné záloze. „Samozřejmě bych byl rád, kdybychom měli tuto normu pro podzim připravenou jako pojistku,“ podotkl tehdy Rakušan.

Podle předsedy sněmovního ústavněprávního výboru Radka Vondráčka (ANO) vláda absolutně ignoruje riziko návratu covidu. „My všichni budeme doufat, že bude mít štěstí a nestane se to, protože to jinak bude katastrofální,“ podotkl Vondráček.

Musel by platit nouzový stav

Návrh, který má umožnit hlasování z auta, by zavedl už tradičně minimálně jedno takové stanoviště v každém okrese. V posledních letech se tak volilo třeba na pražské Letné. Takové hlasování by se ale nakonec uskutečnit nemuselo, i kdyby byl návrh schválen. Podmínkou totiž podle normy také je, že před volbami musí platit nouzový stav kvůli koronaviru nebo pandemická pohotovost.

Rozhodující má být pětadvacet dnů před hlasováním. Tedy v případě obecních voleb konec srpna. „V tuto chvíli monitorujeme situaci, a to i s tím, jak vypadá situace v zahraničí – a ani tam nevidíme zásadní dopad do JIPových lůžek. To znamená, že v rámci kapacity českého zdravotnictví nevidíme potřebu vydávat mimořádná opatření,“ říká náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

Norma má ale umožnit volby z auta nejen pro podzimní volby, ale i pro výběr hlavy státu v lednu, kdy by podle členů vlády mohlo být nakažených už více.