Křeček svůj postup vůči Šimůnkové nevysvětlil, shodly se Pekarová Adamová a Richterová

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček se v pátek zúčastnil jednání sněmovního petičního výboru. Podle předsedkyně sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) však dostatečně nezdůvodnil, proč své zástupkyni Monice Šimůnkové odebral veškerou agendu. Také podle místopředsedkyně sněmovny Olgy Richterové (Piráti) nezazněly konkrétní, doložitelné výtky k práci Křečkovy zástupkyně. Předseda petičního výboru Tomio Okamura (SPD) prohlásil, že ombudsman neporušil zákon o veřejném ochránci práv. Za záležitostí vidí i politický tlak ze strany TOP 09.

„Na petičním výboru ve sněmovně nebyl pan ombudsman Křeček schopen dostatečně zdůvodnit svůj bezprecedentní krok. Nevysvětlil ani, jak se snažil tomuto vyústění zamezit,“ poznamenala Richterová.

Jednání výboru podle ní bude pokračovat ve středu i za účasti Šimůnkové. „Z mého pohledu nezazněly konkrétní, doložitelné výtky k práci zástupkyně. Uvidíme, jak to vyhodnotí i ostatní přítomní,“ doplnila. 

Ombudsman konstatoval, že na hodinovém jednání výboru padlo více dotazů a zřejmě ne všechny odpovědi stihly být vyslyšeny. „Pokud bude mít petiční výbor zájem se mnou ještě další otázky probrat, rád přijdu i na další jednání,“ zdůraznil.

Okamura vnímá politický tlak

Okamura upozornil na to, že ombudsman ze zákona může, nikoli musí zástupce pověřit výkonem části své působnosti. Křeček proto podle něj jedná v souladu s legislativou. Na petičním výboru se podle něj také projednávají čtvrtletní zprávy veřejného ochránce práv a výbor nikdy nekonstatoval, že by byl porušován zákon.

Šéf SPD vnímá politický tlak ze strany Pekarové Adamové, které podle něj vadí to, že Křeček nebyl do funkce zvolen hlasy současné vládní koalice. 

Křeček odňal Šimůnkové podpisová práva. Tvrdí, že její práci provázejí lidské i manažerské komplikace. Šimůnková se chce kvůli tomu obrátit na sněmovnu, i když ombudsman jako takový ze zákona odvolatelný není. Zváží také žalobu za některé Křečkovy výroky. Odebrání agendy považuje za bezprecedentní zásah do pozice zástupkyně ombudsmana, kterým vyvrcholily jejich dlouhodobé spory. Neshody měli třeba kvůli přítomnosti otců u porodu či pobytu rodičů s dětmi v nemocnicích.

Úřad veřejného ochránce práv vede Křeček od února 2020. Senát ho nedávno vyzval k tomu, aby přestal se svými xenofobními a rasistickými výroky, kterými podle usnesení poškozuje postavení ombudsmana. 

Zákon o veřejném ochránci práv stanoví, že ochránce může svého zástupce pověřit výkonem části své působnosti. Křeček uvedl, že ve snaze ustálit fungování instituce tuto možnost svěřit část agend zástupkyni nadále nevyužije. Šimůnkové odebral všechny agendy s účinností od 1. července.