Nejednotná EU by nahrávala Putinovi, míní Vrecionová. Dle Teličky musí být Fiala aktivní

Telička a Vrecionová k předsednictví ČR v EU v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Evropská unie dokáže v postoji k Rusku najít jednotu, shodli se europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS) a bývalý místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička v Událostech, komentářích. V rámci předsednictví by Česko podle nich mělo dalším unijním zemím nabízet řešení, kompromisy a vyzývat k jednotě.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v pondělí na konferenci ve švýcarském Luganu prohlásila, že sedmadvacítka zřídí platformu na koordinaci poválečné pomoci Ukrajině. Telička považuje za důležité, že v podstatný moment Evropská unie dokáže dospět k závěru a je konsensuální.

„Když se podíváme zpětně na poslední měsíce, tak si myslím, že prokázala jednotu, sílu a schopnost reakce, jakou u ní rádi vidíme,“ zhodnotil. Zároveň podotkl, že je běžné, že v rámci EU existují různá stanoviska.

Vrecionová je dle svých slov příjemně překvapena sledováním jednoty sedmadvacítky při jednání o sankčních balíčcích vůči Rusku. „I když u toho posledního už některé jednotlivé členské státy začínaly mít problémy, tak v podstatě zatím vždy dokázaly najít jednotu a dohodu,“ ocenila. To podle ní ukázala i nedávná jednání o možnosti začít s Ukrajinou vyjednávat o vstupu do Evropské unie.

Příležitost pro Fialu

Doufá, že jednota bude přetrvávat nadále. „Zatím vše nasvědčuje tomu, že si všichni uvědomují, že pokud nebudeme držet tento jednotný postoj, tak tím budeme jen nahrávat Putinovi a jeho agresivní politice,“ dodala Vrecionová.

U potenciálních třecích ploch vidí Telička v rámci českého předsednictví možnost pro premiéra Petra Fialu (ODS), který se podle něj bude muset stát aktivním hráčem uvnitř klubu klíčových premiérů a prezidentů některých zemí.

Roli českého předsednictví vnímá Telička také v naslouchání členským zemím, nabízení kompromisů, řešení. „Když toto dobře sehrajeme, role předsednictví nejen že bude naplněna, ale pozice Česka bude silnější,“ míní.

Téma i po válce

Vrecionová připomněla, že je třeba se zbavit závislosti na ruském plynu. Domnívá se, že všechny unijní státy pro to dělají maximum. Je proto podle ní potřeba mluvit i s jinými zeměmi, jako je například Velká Británie, o zastropování cen. „Nesmíme se unavit. V případě, že bychom dali od Ukrajiny ruce pryč, tak se nám to vymstí,“ zdůraznila.

Souhlasí s tím, že právě to je třeba připomínat v rámci předsednictví, ale i poté. „Musíme neustále se snažit přesvědčit ty vlažnější země o tom, jak je to pro nás důležité. A zatím se mi zdá, že si to ti důležití klíčoví hráči uvědomují,“ řekla.

Telička se domnívá, že udržení jednoty nebude tématem jen pro české předsednictví. „Budeme muset udržet nejen jednotu, ale především akceschopnost, efektivnost fungování Unie na delší dobu. A dokonce bych řekl, že i na dobu delší než války na Ukrajině. Protože její konec bude začátkem něčeho jiného,“ upozornil s tím, že takové období bude znamenat různé výzvy. „A možná v tom, v uvozovkách, mírovém stavu, může už ta naléhavost pro někoho upadat,“ varoval.