Olomoucká arcidiecéze zvolila svým správcem Josefa Nuzíka. Řídit ji bude do jmenování nástupce Graubnera

Olomoucké biskupství bude dočasně řidit jeho dosavadní pomocný biskup Josef Nuzík. Rada konzultorů složená ze zástupců místních duchovních ho zvolila administrátorem biskupství v tajném hlasování v pondělí v poledne. Proces volby administrátora v diecézi proběhl naposledy před více než třiceti lety, tehdy byl zvolen Jan Graubner. Nuzík bude diecézi řidit do doby, než papež vybere nového arcibiskupa olomouckého a metropolitu moravského.

„Jak to teď bude trvat dlouho, nevím, ale běžná doba je přibližně do roka,“ uvedl pražský arcibiskup Graubner k otázce jmenování svého nástupce v čele olomouckého arcibiskupství minulý týden. Do doby, než Vatikán nového olomouckého aricibiskupa vybere, bude diecézi spravovat dočasný administrátor Nuzík.

Ten se narodil 25. července 1966 ve Strání. Po maturitě pracoval až do roku 1989 jako soustružník. Po revoluci vstoupil do kněžského semináře a vystudoval teologii na Univerzitě Palackého. Roku 1996 byl vysvěcen na kněze a následně působil v několika moravských farnostech. Od roku 2005 byl vicerektorem kněžského semináře v Olomouci. Roku 2009 byl jmenován generálním vikářem a kanovníkem olomoucké metropolitní kapituly. V červenci 2017 ho papež František jmenoval pomocným biskupem olomouckým. Biskupské svěcení přijal z rukou arcibiskupa Graubnera.

Diecéze volila správce po třiceti letech

Sbor konzultorů se skládá z nejvyšších duchovních diecéze. Těmi jsou například světící biskupové, preláti kapitul, představení kněžského semináře nebo diecézního soudu. Na správce diecéze může být navržen kterýkoli kněz starší 35 let, zpravidla však bývá zvolen někdo ze světících biskupů. Pro zvolení musí být nadpoloviční většina přítomných.

Úkolem správce diecéze je vykonávat praktické a neodkladné věci pro chod diecéze, jako je například reprezentace biskupství na zasedáních České biskupské konference nebo svěcení nových kněží. Nemá však všechna práva sídelního biskupa. Nesmí tak například odvolávat vysoké úředníky biskupství nebo rozhodovat o jmenování farářů do jednotlivých farností.

Proces volby diecézního administrátora proběhl v Olomouci naposledy v roce 1991. Tehdy byl dva dny po úmrtí arcibiskupa Františka Vaňáka zvolen prozatímním správcem biskupství Jan Graubner. O rok později ho pak papež Jan Pavel II. jmenoval sídlením arcibiskupem olomouckým a metropolitou moravským.

Olomoucká diecéze byla založena roku 1063 a dle tradice navazuje na arcibiskupský stolec svatého Metoděje. Její rozloha původně pokrývala celé území Moravy a Slezska. Roku 1777 papež Pius VI. povýšil diecézi na arcibiskupství a současně z části jejího území založil biskupství brněnské. To podřídil právě Olomouci, čímž vznikl titul metropolity moravského. O další území arcidiecéze přišla v roce 1996, kdy byla z její slezské části vytvořena diecéze ostravsko-opavská. Mezi významné olomoucké biskupy patří například Jan Očko z Vlašimi, František z Ditrichštejna nebo Antonín Cyril Stojan.