Čtvrtá dávka očkování proti covidu bude v Česku dostupná od půlky srpna

TK k vývoji epidemie covidu-19 v Česku (zdroj: ČT24)

Lékaři budou moci v České republice očkovat druhou posilující dávkou proti covidu-19 od poloviny srpna. České televizi to potvrdil náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti). Upozornil také na to, že počty nakažených teď rostou a budou se zvyšovat ještě několik dalších týdnů.

Čtvrtá dávka některé z aktuálně schválených vakcín firem Pfizer nebo Moderna bude podle Pavlovice dostupná pro všechny zájemce starší 18 let. Ministerstvo ji ale chce v prvních fázích doporučovat hlavně seniorům starším osmdesáti let a poté lidem nad šedesát let s přidruženými zdravotními problémy.

Bude se zatím očkovat stejnými vakcínami, jaké se používají pro současné posilující dávky, protože úřady zatím neschválily ty modernizované, jež už výše uvedené společnosti vytvořily. Pokud je evropské úřady schválí, měly by být k dispozici později, zřejmě na konci podzimu nebo v zimě. Tyto boostery jsou navržené proti omikronu BA.1, ve světě už ale mezitím převládla varianta BA.5.

Nakažených bude přibývat

Pozitivita testů na covid-19, které žádají pro své pacienty lékaři, se aktuálně dostala na 25 procent, což znamená významné rozšíření viru v populaci. Počty nakažených tak budou podle Pavlovice ještě několik týdnů dál růst.

Zátěž se zvyšuje ve všech regionech, zatím se ale výrazně neplní nemocnice, a zejména jednotky intenzivní péče (JIP), řekl Pavlovic. Zatím podle něj nejsou nutná povinná opatření, doporučil roušky ve zdravotnictví.

„Reprodukční číslo a počty nakažených začínají růst, je to dáno submutacemi omikronu BA.4 a BA.5. V Česku převládá BA.5,“ uvedl Pavlovic. Počty nakažených v tomto týdnu podle dat ministerstva zdravotnictví přesáhly v pracovní dny tisíc případů denně při zhruba čtyřech tisících až šesti tisících testů. Reprodukční číslo se pohybuje mezi 1,31 až 1,9, v Praze je zátěž proti jiným regionům zhruba dvojnásobná.

Počty případů podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) rostou už od začátku června. Mezitýdenně stoupaly o zhruba třetinu, pak o čtvrtinu a do minulého týdne o 89 procent. Za poslední dva týdny se nakazilo téměř dva tisíce lidí nad 65 let, kterým potenciálně hrozí vážnější průběh nemoci.

Do nemocnic se více nakažených dostávalo obvykle o deset až čtrnáct dní později, aktuálně jich je 192 a sedm na JIP, denně přibývá zhruba dvacet. „Letní vlna by neměla mít významný dopad do zdravotní péče,“ řekl Pavlovic. Ministerstvo tak usuzuje podle Portugalska či Izraele, kde mají kolem deseti tisíc nových případů denně, ale dopady na zdravotnická zařízení jsou mírné. Právě naplněnost nemocnic byla dříve hlavním argumentem pro přijímání opatření, která měla epidemickou vlnu zpomalit.

Počet hospitalizovaných se podle Pavlovice už sice začal zvyšovat, lidí na JIP jsou ale stále jednotky. Varianta omikron je sice podle něj skoro tak nakažlivá jako spalničky, vyvolává ale proti dřívějším spíš méně závažné onemocnění. „Není důvod v tuto chvíli zavádět jiná než doporučená opatření,“ dodal.

Ministerstvo doporučuje nosit roušku ve zdravotnických zařízeních, kde se mohou vyskytovat nemocní. Kdo se necítí zdráv, neměl by chodit mezi lidi. Firmy by podle něj dál mohly lidem nabízet možnost práce z domova.