Zeman se odvolal ve sporu se Šarapatkou, případ projedná pražský krajský soud

Prezident Miloš Zeman se odvolal proti rozsudku, podle kterého se má omluvit svému bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi za výrok o jeho údajné neschopnosti. Případ tak projedná Krajský soud v Praze. Potvrdil to Marcel Lehečka, mluvčí Okresního soudu v Rakovníku, který o omluvě v květnu rozhodl. Zeman před pěti lety prohlásil, že v době, kdy byl premiérem, nechal svého poradce Šarapatku vyhodit pro neschopnost. Ten však podle soudu odešel sám a po dohodě.

„Dne 20. června 2022 obdržel Okresní soud v Rakovníku v předmětné věci odvolání, které podal právní zástupce žalovaného do všech výroků soudem vyhlášeného rozsudku,“ uvedl Lehečka.

Prezident v listopadu 2017 v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Šarapatka ale odešel z Úřadu vlády v době, kdy byl Zeman premiérem, po dohodě. Podle rakovnického soudu tak Zeman výrokem zasáhl do Šarapatkových osobnostních práv. „Byla to úmyslná dehonestace,“ citoval soudce Vladimíra Loutockého web iDNES.cz. Zemanův advokát Marek Nespala následně serveru Seznam Zprávy řekl, že podá odvolání, protože „nebyl zjištěn skutkový stav věci, aby bylo možné objektivně rozhodnout“.

Soudy se sporem zabývaly i v uplynulých letech. Šarapatka docílil omluvy od ministerstva financí, protože podle tehdejšího výkladu nešlo prezidenta přímo žalovat za výrok, který souvisí s výkonem jeho funkce. Soudy žalobě vyhověly a ministerstvo se Šarapatkovi následně omluvilo. Ústavní soud ale předchozí rozhodnutí soudů zrušil. Podle něj Zemanův výrok nesouvisel s výkonem prezidentské funkce, a je tak nutné žalovat přímo jeho.

Spor se tak vrátil k Obvodnímu soudu pro Prahu 1, který loni v říjnu Šarapatkovu žalobu na ochranu osobnosti z procesních důvodů zamítl. Šarapatka následně podal na Zemana novou žalobu k rakovnickému okresnímu soudu, který dospěl k závěru, že Zeman výrokem zasáhl do Šarapatkových osobnostních práv.