Supercela u Uherského Hradiště, tisíce domácností bez proudu. Česko zasáhly silné bouřky

Události: Bouřky v Česku pokračují (zdroj: ČT24)

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na Facebooku po páteční 21. hodině informoval, že u Uherského Hradiště se zformovala supercelární bouře. Už v podvečer skončily kvůli bouřkám bez proudu tisíce domácností v Královéhradeckém kraji. Bouřky s přívalovým deštěm a kroupami hrozí během večera na většině území republiky, například v Ostravě déšť přerušil probíhající hudební festival.

Bouřková fronta, která v pátek večer přešla přes jih Moravy, za sebou zanechala polámané stromy i poškozené střechy. Hasiči do 21:30 vyjížděli na více než padesát míst. Odstraňovali polámané stromy a větve, zajišťovali poškozené střechy a na šesti místech čerpali vodu. Podle meteorologického radaru místy padaly kroupy. Na sociálních sítích jsou například fotografie krup z Dubňan nebo Moravského Písku na Hodonínsku.

„Silná supercelární bouře se aktuálně nachází v blízkosti Uherského Hradiště, v následujících minutách postoupí na Zlínsko. Očekávejte především silné nárazy větru, kroupy i přes tři centimetry a intenzivní srážky,“ uvedli meteorologové na sociální síti ve 21:15.

Mluvčí hasičů Jakub Kozák po 22. hodině informoval, že hasiči v Moravskoslezském kraji řešili od páté odpolední 58 událostí spojených s počasím. Například v Českém Těšíně zasahovali u více než deseti událostí současně. Situace se tam pak uklidnila, ale bouřky se přesunuly na Frýdecko-Místecko.

„V převážné většině případů se jednalo o pády stromů, čerpání vody ze sklepů, popřípadě úklid komunikací zaplavených bahnem. V Českém Těšíně poškodil padlý strom zaparkovaný osobní automobil, ve stejném městě pak vítr strhl střechu rodinného domu. Hasiči ji po dohodě s majitelem pomocí lan stáhli na zem,“ uvedl Kozák.

Nejvíce zásahů, 26, měli hasiči v okrese Frýdek-Místek. V okrese Ostrava-město zasahovali čtrnáctkrát, na Karvinsku třináctkrát, čtyřikrát na Opavsku a jednou v okrese Nový Jičín. Bez zásahu v souvislosti s počasím byli moravskoslezští hasiči jen v okrese Bruntál. 

Návštěvníci festivalu taneční hudby Beats for Love v Ostravě museli v pátek večer kvůli bouřce opustit některé části areálu, vyzvali je k tomu pořadatelé. Mluvčí akce Matyáš Ožana kolem 20:30 řekl, že už se ale chystají produkci znovu pustit. „Nemáme hlášená žádná zranění. Částečné vyklizení areálu a přerušení produkce bylo preventivní právě proto, abychom nějakým zraněním předešli,“ konstatoval Ožana.

Krupobití už kolem druhé hodiny odpoledne zasáhlo Benešovsko ve Středočeském kraji a Šumpersko v Olomouckém.

Radarový snímek ve 13:25 hodin
Zdroj: ČHMÚ

Od patnácté hodiny pak platilo varování před silnými bouřkami na většině území Česka, zejména pak v části země, která zahrnuje oblasti od východní poloviny středních a jižních Čech, Prahy a Libereckého kraje až po východní okraj republiky. „V těchto bouřkách čekáme přívalové srážky kolem padesáti milimetrů, kroupy od dvou do pěti centimetrů a nárazy větru kolem sedmdesáti kilometrů v hodině,“ uvedli také meteorologové. 

Silná bouřka s deštěm zasáhla odpoledne Královéhradecký kraj. „Bez elektřiny bylo ke třetí hodině odpoledne asi patnáct a půl tisíce domácností,“ řekla regionální mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková. K 18:00 počet domácností bez proudu klesl asi na sedm tisíc, o dvě hodiny později na 5500.

Energetici v kraji evidovali až 16 poruch na vedení vysokého napětí. Nejvíce bylo zasaženo Hradecko, Jičínsko, Trutnovsko a Náchodsko. K 18. hodině bylo na vedení vysokého napětí sedm poruch, ve 20:00 jich bylo pět. „Poruchy se daří opravovat, pracovat na tom budeme i v noci,“ uvedla mluvčí. Dodala, že po předchozích deštích je terén značně podmáčený a stromy se při silném větru snadněji vyvracejí.

Hasiči v kraji zhruba od 14:00 vyjížděli asi k sedmi desítkám událostí. „Profesionální i dobrovolní hasiči uvolňují komunikace od popadaných stromů, na několika místech bylo hlášeno čerpání vody nebo zajištění poškozených střešních krytin,“ upřesnili.

Silné bouřky zasáhly Česko už v minulých dnech. Kvůli nasycení území po předchozích srážkách očekávají meteorologové rychlé vzestupy hladin hlavně menších vodních toků, které mohou dosáhnout povodňových stupňů.

Srážky, kdy naprší přes sto milimetrů, jsou v České republice výjimkou. Například v Praze podle ČHMÚ spadla v noci z 24. na 25. června pětina celoročního úhrnu srážek. „S klimatickými změnami bude déšť patrně méně častý, ale intenzivnější. Mírný, dlouhý déšť, který pomáhá účinněji bojovat se suchem, bude zřejmě vzácnější než dřív,“ uvedl na Twitteru ČHMÚ.

Klíčová je pro vznik bouřek dostatečná vlhkost

Klíčový údaj pro vznik bouřek je při teplých dnech dostatečná vlhkost. „Hraje roli i ve chvíli, než začnou bouřkové mraky vznikat, cítíme to jako dusno. Protože jsou vysoké teploty a vysoká vlhkost, to je dusno, ze kterého mohou bouřky vznikat pravidelně několik dnů za sebou,“ vysvětluje Vladimír Piskala z vědecké redakce ČT.

Dodal, že odhadnout, kdy a kde přesně bouřky vzniknou, je jedna z nejtěžších disciplín v meteorologii, nicméně obor zaznamenává velký pokrok a předpovědní model Aladin, který vypočítává vývoj atmosférických procesů, je schopen již poměrně přesně předpovědět, kdy a kde se bouřky vytvoří. 

Bouřková sezona v Česku (zdroj: ČT24)

V sobotu bude jasno nebo polojasno

První prázdninový víkend se však počasí zklidní, bouřky ani jiné nebezpečné projevy s nimi spojené zatím meteorologové neočekávají. „V sobotu může ještě doznívat déšť na Moravě a ve Slezsku. Přes den pak bude jasno nebo polojasno. A maxima se dostanou na 21 až 25 stupňů Celsia, na jižní Moravě až na 27 stupňů. Neděle už může mít znovu teploty tropické – a hlavně, po dlouhé době by neměla spadnout nikde ani kapka,“ podotkla také meteoroložka Alena Zárybnická.

Už v pondělí ale podle ní přijde další studená fronta s přeháňkami. „Bouřky by ale měly být jen ojedinělé a zatím to vypadá, že nebudou nijak silné. Letní teploty vydrží do čtvrtka, kolem 25 stupňů Celsia, pak se na víkend zřejmě ochladí,“ dodala. 

Hladiny po bleskové povodni klesají

V noci ze středy na čtvrtek zasáhla některé části Česka blesková povodeň. Řádila zejména na jihu. Na dvou místech na Blanici stále platí první povodňový stupeň. Voda však pozvolna klesá.

V Heřmani na Písecku se výška hladiny řeky až do pátečních 3:30 držela nad hranicí druhého povodňového stupně. Po ránu je tam výška hladiny 142 centimetrů a normální stav je 110 centimetrů a méně. V Husinci byla po ránu výška hladiny řeky 100 centimetrů, což je o pět centimetrů více než hydrology určený normální stav.

Odstraňování škod po povodních (zdroj: ČT24)

Na Blanici byl ve čtvrtek i třetí stupeň povodňové aktivity. Intenzivní srážky pak způsobily komplikace i jinde v Jihočeském kraji. Také Český Krumlov a Týn nad Vltavou zasáhla v noci na čtvrtek blesková povodeň. V Týně šlo podle starosty o nejhorší záplavu od roku 2002, škody jsou za miliony korun.

Voda poničila strojovnu koupaliště i náměstí, kde vytrhala dlažební kostky. Na opravě místní pracují již od čtvrtečního odpoledne. V Krumlově se z koryta vylila Polečnice. Zalila budovy kolem Chvalšinské ulice, škody budou za stovky tisíc.

Podle policie musí řidiči také počítat s omezením na dálnici D3 v Myslkovicích, kde se sesunula půda a voda je tam přes všechny jízdní pruhy. Voda přes vozovku je také v Dolních Hořicích.  

Uzavřena je i stezka u rybníka Olšina

Uzavřená bude také naučná stezka kolem rybníka Olšina poblíž Horní Plané na Českokrumlovsku, a to minimálně do 8. července. Voda zde zaplavila a poškodila trasu.

„Návštěvníkům Šumavy se omlouváme za komplikace v prvních dnech letošních prázdnin, ale prvotní revizí jsme navíc zjistili, že na několika místech byly povalové chodníky, po nichž většina okružní trasy vede, poškozeny vodou, takže nějaký čas budeme potřebovat na opravy,“ informoval mluvčí Vojenských lesů a statků (VLS) Jan Sotona.