Předsednictví EU je podle Topolánka pro vládu černá můra. Je toho až nad hlavu, myslí si Špidla

UK: Ukrajina jako memento českého předsednictví (zdroj: ČT24)

Bývalý premiér Mirek Topolánek hodnotí české předsednictví EU stejně, jako když mu on sám předsedal před třinácti lety. Myslí si, že současnému předsedovi vlády uteče během jeho konání domácí politika, protože prožije půl roku v letadle a v Evropě. Expremiér a bývalý eurokomisař Vladimír Špidla (ČSSD) je přesvědčený o tom, že česká vláda má před sebou nelehký úkol, který ale nakonec zvládne. Topolánek a Špidla byli hosty Událostí, komentářů.

„Po třinácti letech zjišťujeme, že se nic nezlepšilo, ale že se problémy prohloubily a témata jsou úplně stejná – energetická bezpečnost, ekonomické oživení po covidu a možná po válce; je to Ukrajina, její rekonstrukce, uprchlická vlna. Je to docela smutný příběh,“ myslí si Topolánek.

Špidla nepochybuje o tom, že Česká republika předsednictví zvládne. Je ale přesvědčený, že je toho až nad hlavu. „Myšlenka pomoci Ukrajině s poválečnou rekonstrukcí je obrovitá, stejně tak je zcela zásadní připravit Evropu na nadcházející zimu, to je jeden úkol vedle druhého, které jsou tak velké. Prostě, česká vláda musí udělat, co umí, aby udržela Evropu pohromadě,“ prohlásil. 

Topolánek podotkl, že pro každou vládu je vlastně předsednictví černá můra, aby během něj přežila. Nemá totiž najednou tolik času, aby se domácí politice věnovala. Dá se to ale podle něj zvládnout.

„Ten největší problém bude přicházet v situaci, kdy se například zkomplikuje problém s dodávkami energií, kdy se zkomplikuje sociální situace celé řady lidí a političtí představitelé budou kritizováni opozicí. Prostě nebudou tady, protože budou řídit takzvaně tu Evropu,“ vysvětlil.

Bývalý předseda vlády, který předsednictví ve své funkci zažil, upozornil také na fakt, že Petr Fiala (ODS) není – na rozdíl od něj – předsedou Rady EU a nemůže si tedy podle jeho slov tak trochu diktovat, to je podle něj nevýhoda. Podle Topolánka ale bude absolutně ten nejtěžší úkol během předsednictví přiblížit nepochopitelná rozhodnutí Evropské unie lidem tady v Česku.

Špidla na Topolánka navázal. „Političtí představitelé jsou vlastně vázáni v Evropě a nemohou se věnovat vnitřním záležitostem. Ale nutno říct, že obrovské krize se nedají vyřešit na národní úrovni. Unie je v tomto směru nástroj,“ myslí si. 

Topolánek na závěr dodal, že by si přál, aby vláda a minimálně všichni úředníci během předsednictví úkoly zvládli. A také by si přál, aby si lidé ani nevšimli, že politici nejsou doma.

„Když zvládneme předsednictví, tak některé krize, které vypadají tak temně, tak temné nebudou,“ dodal Špidla na závěr.