Brusel vyšetřuje plánovanou státní podporu rozšíření elektrárny Dukovany

Evropská komise (EK) začala vyšetřovat, zda je plánovaná státní podpora rozšíření české Jaderné elektrárny Dukovany v souladu s pravidly Evropské unie. Komise to oznámila ve čtvrtek v tiskové zprávě. Plánovaná podpora zahrnuje mimo jiné státní půjčku s nízkými úroky, která by měla pokrýt veškeré náklady na výstavbu. Je to zhruba 7,5 miliardy eur (téměř 186 miliard korun).

Komise uvedla, že projekt je podle jejího prvotního hodnocení potřeba a že plánovaná podpora usnadňuje rozvoj ekonomické aktivity. „Existují nicméně pochybnosti ohledně toho, zda je toto opatření plně v souladu s pravidly EU o státní pomoci. Komise se proto rozhodla zahájit hloubkové vyšetřování,“ dodala.

Evropská komise rovněž uvedla, že v rámci vyšetřování posoudí vhodnost a přiměřenost podpory a její dopady na hospodářskou soutěž. Upozornila, že Česká republika a další zainteresované strany teď mají možnost se k této záležitosti vyjádřit.

Společnost ČEZ zahájila tendr na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech letos v březnu. Výstavba má začít v roce 2029, zkušební provoz by měl být spuštěn v roce 2036. Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) jde o největší investici v novodobých dějinách České republiky.

Minulý týden v Jaderné elektrárně Dukovany skončila návštěva posledního z celkem tří uchazečů o stavbu nového jaderného bloku. Zástupci americké společnosti Westinghouse, francouzské EdF a jihokorejské KHNP se tak seznámili s připravovaným staveništěm a získali potřebné informace k podání nabídky.