Prezident jmenoval novým ministrem školství Vladimíra Balaše

Prezident Zeman jmenoval Vladimíra Balaše ministrem školství (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman ve středu jmenoval ministrem školství poslance hnutí STAN, ústavního právníka Vladimíra Balaše. Ve funkci nahradil dosavadního šéfa resortu Petra Gazdíka (STAN), který podal demisi k 30. červnu. Důvodem jeho odchodu z funkce jsou kontakty s obviněným podnikatelem Michalem Redlem z kauzy Dozimetr. Demisi Gazdíka prezident přijal v pondělí, na pravidelné schůzce mu ji předal premiér Petr Fiala (ODS).

„Pan premiér Fiala, kterého si vážím, je zatížen problémy s hnutím STAN, kterého jste také členem. Já mu nechci komplikovat situaci ve výběru nového ministra školství,“ uvedl během jmenování mimo jiné Zeman s tím, že podle jeho informací několik kandidátů funkci odmítlo. Zmínil pak, že nového ministra jmenoval i kvůli tomu, aby byla vláda v době předsednictví EU kompletní. 

Balaš prezidenta navštívil už v úterý v Lánech. Po schůzce uvedl, že spolu diskutovali o potřebě modernizace vzdělávání. Zmínil, že mu hlava státu doporučila, aby si doplnil znalosti o regionálním školství. To ve středu prezident zopakoval. Řekl také, že si Balašovy erudice váží, i když se domnívá, „že je poněkud mimo specializaci ministra školství“. Hned po Balašově jmenování děkoval „předpředchozímu ministrovi“ Robertu Plagovi (ANO) za jeho práci.

Třiašedesátiletý Balaš byl v 90. letech prvním děkanem nové právnické fakulty v Plzni. V minulosti působil jako šéf poradců bývalého prezidenta Václava Klause. Ten ho navrhl za člena Ústavního soudu, senátoři s tím nesouhlasili. Balaš se jako uznávaný právník vyjadřoval k řadě kauz, a to i k některým krokům prezidenta Zemana.

Zeman má výhrady

Zeman řekl, že má k novému ministrovi dvě výhrady, které označil za Balašovy „hříchy mládí“. Jako první jmenoval přijetí někdejšího politika Jana Rumla na právnickou fakultu v Plzni v roce 1999. Na školu se Ruml dostal, přestože při přijímacím řízení nedosáhl potřebného počtu bodů. Balaš tehdy řekl, že mu na fakultu pomohl, když mimo jiné snížil práh pro přijetí. Zmírnění kritérií zdůvodnil tím, že jinak by se škola nenaplnila. Druhým hříchem byl podle Zemana Balašův posudek na Investiční a poštovní banku v kauze jejího pádu.

Zeman znovu kritizoval začleňování dětí s handicapem do běžných škol, s nímž dlouhodobě nesouhlasí. „Inkluze zavedla do našeho systému takzvané asistenty, kteří ruší vyučování a působí neorganicky v jakékoliv třídě… Inkluze byla hloupý experiment. Pokud se vám podaří dosáhnout toho, aby se na tomto poli situace změnila, budu rád,“ řekl prezident. Míní, že handicapované dítě může uspět ve speciální škole, kde „bude v něčem první, bude mít radost ze života“. V běžných školách podle hlavy státu pocit úspěchu postižené dítě nezažije, a naopak bude zažívat šikanu.

Nový ministr podotkl, že napřed se musí získat tvrdá data, jakým způsobem inkluze funguje. „Budu rád, když nastavíme jakoukoliv spolupráci s asistenty v rámci nějaké formy inkluze tak, aby byla v zájmu dětí,“ uvedl také s tím, že výhrady ale chápe. „Je celá řada modalit o tom, jak má nebo nemá fungovat. Otázka je, jak je to prováděno. Bude potřeba zjistit, kde jsou problémy, a podle toho ten systém uzpůsobovat,“ dodal.

Zmínil rovněž, že priority resortu jsou jasně dané a během prázdnin budou probíhat přípravy na další výzvy. V souvislosti s pozicí bývalého ministra školství Petra Gazdíka podotkl, že bude rád, když mu resort předá, ale o nějaké další případné spolupráci nebyla řeč. „Nemluvili jsme spolu o tom a nemyslím si, že by měl zájem o to, aby byl nějak zařazen na ministerstvu školství.“

Nový ministr školství Vladimír Balaš (zdroj: ČT24)

Chce pokračovat v reformách

Ministerstvo v době výměny ministrů řeší kapacity škol ve spojitosti s příchodem uprchlíků z Ukrajiny či úpravy učebních plánů škol. Balaš by měl také rozhodovat, kdo povede Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat). Ředitelku organizace, která má na starosti zejména přípravu a hodnocení maturitních a jednotných přijímacích zkoušek, Michaelu Kleňhovou odvolal Gazdík před měsícem kvůli nespokojenosti s fungováním Cermatu. 

Podle předsedy vlády Balaš působil na vysokých školách a má tak zkušenosti z prostředí vzdělávání a výzkumu a z tohoto pohledu tedy předpoklady pro výkon funkce. S kandidátem na ministra se shodl, že jednou z klíčových věcí na ministerstvu bude změna rámcových vzdělávacích programů.

Balaš v pondělí řekl, že jako ministr by chtěl školství reformovat způsobem, který začal bývalý ministr Plaga. Za správnou cestu označil posun od memorování ke školství zaměřenému na dovednosti. Za krátkodobý cíl považuje mimo jiné více peněz určených na mzdy nepedagogických pracovníků. Zabývat by se chtěl také nedostatkem míst na středních školách. Za akutní úkol označil začleňování dětí ukrajinských uprchlíků do škol.

Narodil se v Prostějově 20. dubna 1959, absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, kde později vyučoval, stejně jako na dalších univerzitách. Stál u zrodu právnické fakulty na Západočeské univerzitě v Plzni a v letech 1993 až 1999 byl jejím prvním děkanem.

V 90. letech byl jako nestraník za ODS rovněž v Plzni zvolen do zastupitelstva města. Poslancem STAN je od loňského roku, do sněmovny se dostal díky preferenčním hlasům.

Balaš je uznávaný odborník na ústavní a mezinárodní právo, v roce 1984 nastoupil do Ústavu státu a práva, kde se postupně vypracoval až na ředitele. Od přelomu století se proto vyjadřoval k mnoha významným kauzám. Měl výhrady například k průběhu arbitráže s firmou CME, kvůli níž musela Česká republika zaplatit této společnosti deset miliard korun za znehodnocení její investice do televize Nova.

Vladimír Balaš
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK

Drahoš: Balaš je velmi dobrá volba

Předseda senátního výboru pro vzdělávání Jiří Drahoš (za STAN) si myslí, že Balaš je velmi dobrou volbou na pozici ministra školství. V Interview ČT24 sdělil, že nový člen vlády je velmi kvalifikovaný manažer, také umí dobře mluvit anglicky. Zvládnout ukrajinskou vlnu žáků a studentů v českých školách je podle Drahoše manažerský problém.

Sám Drahoš nabídku stát se ministrem školství odmítl. Situaci prý vyhodnotil tak, že by to měl být někdo jiný, a také zmínil, že v exekutivě by měli být mladší lidé. Drahoš se dotkl i Zemanových komentářů o inkluzi, podle něj o ní prezident mnoho neví. Senátor prý navštívil řadu tříd, kde inkluze funguje a žádný asistent tam nerušil. Sám se prý dívá na inkluzi „docela kriticky“, pod Zemanova slova by se ale nepodepsal. Drahoš také prohlásil, že na prezidenta znovu kandidovat nebude.

Interview ČT24: Jiří Drahoš (zdroj: ČT24)