Dovhomilja z kauzy Dozimetr přiznal podíl na zločinecké skupině. Popsal rozdělování úplatků

Pavel Dovhomilja, kterého policie obvinila v kauze Dozimetr, řekl webu Seznam Zprávy, že byl členem zločinecké organizace a stejně vypovídal i na policii. Doufá, že se mu tak podaří snížit případný trest. Hovořil o údajném dělení peněz získaných z úplatků mezi členy skupiny.

V době, kdy policie přišla na pražský magistrát, do dopravního podniku a na další místa a odvedla si mimo jiné tehdejšího náměstka primátora Petra Hlubučka (tehdy STAN), byl Pavel Dovhomilja v Chorvatsku, odkud se vrátil. Poskytl pak rozhovor Seznamu a následně se přihlásil na policii, aby vypovídal o údajné korupci kolem zakázek pražského dopravního podniku.

„Ano, byl jsem členem zločinecké organizace, jak to píší v tom sdělení obvinění,“ řekl Dovhomilja serveru. „Každý tam měl nějakou oblast, a v ní se snažil vytvořit byznys,“ uvedl stíhaný podnikatel k údajné činnosti skupiny. Tvrdí, že jej do ní přivedl Petr Hlubuček. „Jako politik zastupoval nějakou část v dopravním podniku a ve městě. A tak byla jeho role prosadit, co bylo třeba,“ doplnil.

Peníze získané od podnikatelů podle Dovhomilji rozděloval mezi jednotlivé členy skupiny Michal Redl, který je jedním z trojice obviněných poslaných soudem do vazby. Dovhomilja podotkl, že skupina podnikatele nenutila, aby dávali úplatky. „Když jsme získali výtlak, podnikatelé chodili za námi sami,“ konstatoval. „Výtlakem“ byli podle Seznam Zpráv Hlubuček a obvinění členové vedení DPP, kteří byli schopni ovlivnit zakázky podniku.

Kvůli kauze již skončilo pět ze šesti členů představenstva DPP a tři členové dozorčí rady podniku. Hlubuček navíc rezignoval z funkce náměstka primátora a pozice místopředsedy vládního hnutí STAN, zastupitelstvo Lysolají jej odvolalo ze starostenského postu a STAN mu pozastavil členství. Kvůli kontaktům s obviněným Redlem rezignoval ke konci června také ministr školství Petr Gazdík (STAN), poslancem zůstal.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu zasahovali ve stejný den jako v DPP také v kancelářích VZP. Deník N uvedl, že lobbista a podnikatel v IT Dovhomilja, podnikatel Pavel Kos a s nimi náměstek ředitele VZP Tomáš Knížek požadovali podle policie provize po společnostech, které VZP dodávají IT služby.