Teď bydlí zdarma, nově budou možná muset platit. Politici dál hledají způsob relokace uprchlíků

Události: Politici dál hledají způsob relokace uprchlíků (zdroj: ČT24)

Kraje a ministerstvo vnitra dál hledají způsob, jak motivovat běžence k přesunu do méně vytížených regionů Česka. Zvažují třeba, že v Praze by si ti uprchlíci, kteří teď bydlí zadarmo, část platili sami. Právě do hlavního města se přistěhovala čtvrtina ze všech uprchlíků v Česku.

Stěhování se dvěma dětmi je pro rodinu Yarovinských už skoro rutina. Nejdřív se přesouvali z Dnipra na západ Ukrajiny. Ani tam se ale necítili bezpečně. „Když máš dvě děti, tak ti jde všechno samo a neexistují problémy, které bys nevyřešila,“ má jasno Olha Yarovinská.

Do Prahy chtěla žena i přesto, že je město plné. Omezené kapacity mají školky i doktoři. „Jsou tu všichni naši příbuzní, žijí tady přes tři roky. Takže jsem se rozhodla, že je dobrý nápad začít žít tady, protože je tu hodně lidí, kteří nám můžou pomoct,“ vysvětluje uprchlice.

Asistenční centrum je zavřené, přesto je uprchlíků v Praze hodně

Stálo ji to ale víc úsilí. Vyřídit na jednom místě víza, pojištění a další agendu v hlavním městě nejde už dva týdny. I když je krajské asistenční centrum v metropoli zavřené, registrovalo se tu i tak na úřadech za poslední týden nejvíc uprchlíků ze všech regionů.

„Byl to jediné správné manažerské rozhodnutí, které bylo možné udělat. Ty kapacity tady nejsou, takže je třeba vytvořit relokační mechanismus,“ opakuje pražský primátor Zdeněk Hřib.

„Těch možností, které budeme představovat, je více. Co by mohlo fungovat, je nějaký větší spolupodíl na nákladech na bydlení pro lidi, kteří mají garantované bydlení tady v hlavním městě Praze než třeba v regionech, které tolik vytížené nejsou,“ nastiňuje možné řešení ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Podle mě jednou musí skončit to, že ti lidé budou mít plně hrazeno ubytování. Měli bychom si to postupně říct,“ přizvukuje jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Omezování asistenčních center

Jednat i o tom by hejtmani měli s vládou v polovině července. V průběhu prázdnin bude většina krajů rozhodovat i o stále funkčních asistenčních centrech. Podle pardubického hejtmana Martina Netolického (ČSSD) je na stole varianta, že se bude omezovat jejich otevírací doba.

„Budeme pokračovat v tom rytmu, který máme nastavený, nicméně budeme hledat cesty, jak potom budeme tato asistenční centra proplácet,“ říká moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Ministerstvo vnitra pracuje také na online systému s nabídkou a poptávkou ubytování pro uprchlíky. Olha Yarovinská musela hledat podnájem ještě bez něj. Na čtyřicet zpráv dostala čtyři pozitivní odpovědi.