Migrační situace je v Česku pod kontrolou, řekl ministr Rakušan a ocenil pomoc společnosti

Brífink po jednání ústředního krizového štábu (zdroj: ČT24)

Migrační situace s ukrajinskými uprchlíky, kterým Česko vydalo od počátku března více než 382 tisíc speciálních víz, je podle ministra vnitra a šéfa Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) Víta Rakušana (STAN) pod kontrolou. Informoval o tom po posledním zasedání ÚKŠ v nouzovém stavu, jenž vyprší s koncem června. Ministr zároveň několikrát poděkoval všem, kteří se na pomoci Ukrajincům podíleli a podílejí.

„Nouzový stav ve čtvrtek skončí. Co však bohužel neskončí, je Putinova válka. A musíme si říct, že válečným obětem je potřeba pomáhat i nadále,“ uvedl Rakušan s dodatkem, že ÚKŠ bude od nynějška zasedat nikoli v týdenní periodicitě, ale dvoutýdenní.

Nouzový stav pro zvládnutí migrační vlny z Ukrajiny potrvá k zmíněnému datu celkem 119 dní. Koncem března umožnila Poslanecká sněmovna jeho prodloužení o téměř dva měsíce do konce května. Poté vláda požádala ještě o 30 dnů s tím, že během měsíce připraví legislativu pro přechod k fungování v rámci běžných pravidel.

„Mám obrovskou radost, že se nouzový stav v České republice nedotkl života běžné populace, což jsme slibovali. Byl využíván přesně tak, jak má být využíván. Jako mimořádný nástroj krizového řízení, který má pomoci zvládat mimořádné situace. A tou příchod více než 382 tisíc lidí na české území, kteří požádali o dočasnou ochranu, bezesporu je,“ zdůraznil Rakušan.

Policie podle policejního prezidenta Martina Vondráška neudělila ve 2330 případech souhlas o dočasnou ochranu žadatelům buď kvůli dvojímu občanství, nebo proto, že měli dočasnou ochranu udělenou v jiném státu Evropské unie.  

Senát schválil novelu, která umožní ubytovávání a registraci uprchlíků z Ukrajiny i po skončení nouzového stavu, minulý pátek. Stejně jako novelu školského zákona, která má připravit na pokračující pobyt uprchlíků české školy. Aktualizace zákonů nyní čekají na podpis prezidenta Miloše Zemana.

Ministerstva a další úřady proto budou moci podle aktualizované verze zákona zvaného Lex Ukrajina i po skončení nouzového stavu vyčleňovat budovy pro ubytování uprchlíků po ruské vojenské invazi. Kraje mají s obcemi nadále zajišťovat běžencům nouzová přístřeší a bydlení. Pokračovat bude i současný systém registrace uprchlíků. Novela tak přejímá některá mimořádná opatření vyhlášená na základě nouzového stavu.

Heroická pomoc

Ministr vnitra během svého projevu několikrát poděkoval českým občanům: „Po měsících heroické pomoci celé české společnosti, kdy více než 70 procent lidí nějakým způsobem pomohlo příchozím z Ukrajiny, můžeme říci, že migrační situace je v České republice pod kontrolou. Rozhodně se nezhoršuje a vláda ji zvládá.“ 

Rakušan také oznámil, že si v Česku našlo práci 81 tisíc lidí s dočasnou ochranou. „Je to jednoznačný důkaz toho, že lidé z Ukrajiny sem nepřicházejí kvůli sociálním benefitům. Jsou to lidé, kteří zde chtějí na dočasnou dobu žít, nebo začít novou životní kapitolu. Jde zejména o ženy s dětmi,“ prohlásil.

Podle posledního odhadu úřadů je aktuálně v Česku asi 280 až 300 tisíc uprchlíků. Přesný počet ovšem nelze určit, část z nich totiž z Česka odjíždí do jiných zemí nebo se vrací na Ukrajinu.

„V posledních měsících je u nás k vidění neskutečně mnoho obrazů solidarity a myslím si, že Česká republika, aniž bychom si to možná sami uvědomovali, si obrovským způsobem vylepšila reputaci na mezinárodní úrovni. Už není vnímána jako brblající stát uprostřed Evropy, ale jako solidní partner. Jako země, která dokáže velmi efektivně a rychle poskytovat pomoc. Na to musíme být hrdí,“ konstatoval Rakušan. „Rozumím obavám občanů kvůli zhoršující se ekonomické situaci v České republice, ale platí, že jako vláda nenecháme nikoho padnout,“ dodal.