Fiala probere se Zemanem kandidáta na ministra školství, opozice žádá větší rekonstrukci vlády

Události: Dopad kauzy Dozimetr na vládu (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Fiala (ODS) bude v pondělí v podvečer jednat s prezidentem Milošem Zemanem o novém ministru školství. Už odpoledne se má také sejít s kandidátem na tento post, poslancem a právníkem Vladimírem Balašem (STAN). Opoziční hnutí ale volají kvůli kauze kolem pražského dopravního podniku i po širší rekonstrukci kabinetu.

Od pátečního oficiálního oznámení odpovídal na dotazy novinářů a chystal se na novou možnou roli i schůzku s premiérem. „Čeká nás revize vzdělávacích programů a zákon o pedagogických pracovnících,“ vyjmenoval priority kandidát na ministra a poslanec Balaš.

„S profesorem Balašem budu mluvit o programovém prohlášení vlády, úkolech, které z něj pro resort školství vyplývají, o jeho představách a o tom, na co se bude v rámci plnění vládního programu prioritně zaměřovat,“ napsal premiér v sms zprávě.

Po tomto jednání zamíří Fiala na další. Tentokrát do Lán, na schůzku s prezidentem.

Současný ministr školství Petr Gazdík (STAN) končí ve funkci 30. června. Rezignoval kvůli kontaktům s podnikatelem obviněným v kauze kolem pražského dopravního podniku. Policisté viní i bývalého radního za STAN, Petra Hlubučka. Situaci má už v pondělí dopoledne projednávat mimořádně svolané zastupitelstvo hlavního města.

Mimořádná schůze sněmovny

A mimořádně mají o této kauze jednat i poslanci. Potřebné podpisy pro svolání schůze plánuje opozice odevzdat vedení sněmovny už na začátku týdne. V jednacím sále by se měli sejít 7. července.

Kritika míří především na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), který je podle ANO ve střetu zájmů. Podle místopředsedy hnutí bude záležet ještě na průběhu mimořádné schůze, v debatě o dalším postupu se prý může mluvit i o hlasování o nedůvěře.

„Je to poslední zoufalé gesto opozice, která ví, že nemá 101 hlasů, ale nemůže to nechat být. Pan Rakušan prostě nemůže setrvávat ve funkci, my to chceme mít vyřešené,“ řekl Vondráček (ANO). 

„Hnutí STAN by mělo odejít z vlády. Jsme pro to, aby byla vyslovena nedůvěra, druhá věc je, jestli se to podaří, ale jsme pro to, aby takové hlasování určitě proběhlo,“ sdělil šéf SPD Tomio Okamura.

Zástupci koalice kritiku odmítají. Premiér už dřív uvedl, že koalice nevidí důvody k rekonstrukci vlády. A toto stanovisko stále trvá. „Že nezasahuje ministr vnitra do vyšetřování, o tom svědčí i rozsáhlé zatýkání,“ podotkla místopředsedkyně Starostů Věra Kovářová.

„Nedovedu si představit, že by ministr vnitra zasahoval do vyšetřování, Vít Rakušan to evidentně nedělal a nedělá, má v tomto smyslu důvěru moji a koalice SPOLU,“ doplnil šéf lidoveckých poslanců Marek Výborný. 

Příští týden má hnutí STAN řešit i změny na pražské kandidátce pro podzimní komunální volby.