O Ležákách se stále dozvídáme nové informace, říká badatelka a dcera poslední přeživší Jarmila Doležalová

Události, komentáře: Jarmila Doležalová o ležácké tragédii (zdroj: ČT24)

Zatímco Lidice vyhladili nacisté tragickou náhodou, v Ležákách se ukrývali parašutisté. Vojenský historik Eduard Stehlík říká, že zavražděné obyvatele Ležáků nevnímá jen jako oběti, ale taky jako hrdiny. Spisovatelka a badatelka Jarmila Doležalová, jejíž matka je poslední přeživší tragédie, v Událostech, komentářích dodala, že celé Ležáky o parašutistech nevěděly.

„Jsem přesvědčena, že celá osada o parašutistech nevěděla. Byli tam dvouletí chlapečci. Nepředpokládám, že ani děti školou povinné nebo třeba patnáctiletá Helenka Skalická, případně lidé v důchodovém věku, by byli zapojeni do odboje, anebo že by je členové rodiny zatěžovali tím, že jsou v odboji nebo zda je tady odboj,“ uvedla. Kdo to dobře věděl, byli obyvatelé mlýna, protože přímo tam se ukrývali všichni parašutisté z paradesantu Silver A.

Ona i její matka se prý i po osmdesáti letech dozvídají stále nové informace. „Důkazem toho je i dnešní den, kdy maminku (v Ležácích, pozn. red.) vyhledal jeden vzdáleně příbuzný a řekl jí, že se u nich doma schovával její tatínek Josef Štulík předtím, než se šel udat na četnickou stanici do Vrbatova Kostelce poté, co gestapo vyhlásilo ultimátum, že pokud se nepřihlásí v pondělí do dvou hodin, vypálí také Včelákov,“ sdělila v pátečním pořadu ČT24 Doležalová.

Komunisté na osadu záměrně zapomínali, protože Ležáky aktivně spolupracovaly se západním odbojem. „Bývalo období, kdy byly Ležáky trochu tutlané, potlačené,“ souhlasí badatelka, která první pamětníky začala zpovídat v roce 1987 a od roku 2003 se práci věnuje denně.

Jarmila Doležalová, rozená Šťulíková, poslední přeživší z Ležáků
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Nacistický teror

Obec nacisté vypálili před 80 lety, 24. června 1942 odpoledne obklíčilo gestapo kamenickou osadu. Dva týdny po vyhlazení Lidic tak následoval další nacistický teror, odveta za atentát na Reinharda Heydricha. Nacisté zmíněného dne v Pardubicích zavraždili 33 dospělých obyvatel obce. Dalších pět lidí z Ležáků a více než čtyřicet spolupracovníků parašutistů nacisté zastřelili 25. června a 2. července.

Třináct ležáckých dětí odvlekli, jedenáct jich zavraždili 25. července v plynovém voze v polském Chelmnu. Přežily jen sestry Marie a Jarmila Šťulíkovy, které byly poslány do Německa na převýchovu, bylo jim jeden a dva a půl roku. Zmíněná Jarmila Doležalová, rozená Šťulíková, je poslední přeživší z Ležáků. Její sestra již zemřela.

Osadu nacisté vyrabovali, vypálili, srovnali se zemí. Dnes je místo národní kulturní památkou, vesnici připomínají žulové náhrobky s vytesaným křížem na půdorysech devíti domů. V pátek se tam konala vzpomínková akce.