Řešili jsme Ukrajinu i energetickou bezpečnost Evropy, řekl Fiala po jednání se šéfkou EP

Brífink po jednání premiéra Fialy s předsedkyní Evropského parlamentu (zdroj: ČT24)

Do Prahy ve čtvrtek dorazila předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolová společně s Konferencí předsedů europarlamentu. Delegace jednala s premiérem Petrem Fialou (ODS), má v plánu i setkání se zástupci sněmovny a Senátu. Po schůzce s českým premiérem Metsolová mimo jiné řekla, že aktuální bezpečnostní situace bude nejspíš mít na české předsednictví v Radě EU velké dopady. Je podle ní třeba začít plánovat poválečnou obnovu Ukrajiny, europarlament podle ní podporuje, aby invazí trpící země dostala statut kandidátské země EU.

Hlavním bodem aktuálního jednání byla diskuze o prioritách českého předsednictví. Jeho program schválila vláda ve středu. Mezi své priority Česko zařadilo zvládnutí uprchlické krize a poválečnou obnovu Ukrajiny, energetickou bezpečnost, posílení evropských obranných kapacit a bezpečnost kyberprostoru, strategickou odolnost evropské ekonomiky a odolnost demokratických institucí.

Fiala na tradičním setkání, které předchází oficiálnímu zahájení předsednictví, ocenil přístup Metsolové. „Musím říct, že její doporučení nám velice pomohla při přípravách,“ řekl. Zdůraznil, že Evropský parlament bude partnerem českého předsednictví. „Je klíčové, abychom si už před začátkem předsednictví řekli, co kdo očekává, jak si můžeme pomoci,“ popsal premiér.

Na tiskové konferenci po schůzce rovněž řekl, že na setkání se řešila válka na Ukrajině a vše kolem ní, ale také energetická soběstačnost a bezpečnost Evropy. Premiér si uvědomuje, že výzvy vyplývající z ruské agrese zvyšují očekávání vkládaná do českého předsednictví.

Události ČT: Zbývá 15 dní do zahájení českého předsednictví v Radě EU (zdroj: ČT24)

Cesty lídrů na Ukrajinu jsou důležité, míní Fiala

Přál by si, aby se podzimní summit v Praze týkal poválečné obnovy Ukrajiny a zúčastnil se ho osobně ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Ale nevíme, jestli taková situace nastane,“ uvědomuje si Fiala. Debata ministrů se zástupci europarlamentu se podle něj dotkla vedle Ukrajiny také rozšiřování EU o další země, především státy západního Balkánu.

Fiala s Metsolovou se shodli na důležitosti aktuální cesty německého kancléře Olafa Scholze, francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a italského premiéra Maria Draghiho na Ukrajinu. V Kyjevě se k nim také připojil rumunský prezident Klaus Iohannis.

Návštěvou podle Fialy dávají představitelé velkých a silných zemí najevo svůj zájem a vyjadřují podporu Ukrajině. Premiér, který zemi v březnu navštívil společně s lídry polské a slovinské vlády, považuje za důležité mít možnost se Zelenským a dalšími ukrajinskými politiky hovořit osobně. Každá návštěva je podle něj mimořádně důležitým signálem naděje a povzbuzení pro Ukrajince.

„Zklamali bychom Ukrajinu, ale i nás samotné jako evropský projekt, pokud bychom příští týden zavřeli dveře ukrajinským lidem, kteří nasazují vlastní životy a bojují proti této brutální agresi. Kdybychom jim neumožnili vydat se cestou sdílení společných hodnot, práv, svobody a demokracie,“ dodala šéfka europarlamentu.

Metsolová si myslí, že následující měsíce určí budoucí podobu Evropy. Zdůraznila, že kromě války či energetické krize je třeba se nadále vypořádávat s dopady covidové pandemie. „Vítám, že české předsednictví je pragmatické, zároveň ale neztrácí vizi, že svět může být lepší. Je třeba soustředit se na to, co chtějí občané,“ řekla Metsolová. Jako příklad dala například rostoucí ceny potravin

  • Rozpočet dosahuje výše 1 835 873 361 korun. Další prostředky byly rozděleny i mezi rezorty. Výdaje na české předsednictví se tak pohybují ve výši 2,25 miliardy korun.
  • Česká republika bude předsedat Radě EU od 1. 7. 2022 do 31. 12. 2022.
  • V Praze se akce budou konat na Pražském hradě, v Kongresovém centru, hotelu Diplomat nebo v multifunkčním centru O2 universum.
  • Zahajovací koncert se bude konat 8. 7. v Pražském Rudolfinu. Se speciální skladbou vystoupí klavírní virtuos Tomáš Kačo.

Metsolová už ve středu v rozhovoru pro Českou televizi mimo jiné řekla, že během své návštěvy Česka se hodlá setkat a debatovat o úloze Evropské unie s mladými lidmi. Domnívá se, že předsednictví Česka bude kvůli válce na Ukrajině či energetické krizi náročné. Zároveň ocenila vůdčí roli Česka v přijímání Ukrajinců prchajících před ruskými agresory.