Hospody jsou nekuřácké pět let, štamgasti chodí dál. Nostalgie po dýmu a zápachu ale někde zůstává

UDÁLOSTI: Už pět let se uvnitř českých restaurací a na veřejných místech nekouří (zdroj: ČT24)

Už pět let se uvnitř českých restaurací a ve vnitřních veřejných prostorech nekouří. Zákaz začal platit symbolicky na Světový den bez tabáku 31. května 2017. Podle adiktologů měl vliv asi na třicet procent kuřáků, kteří zlozvyk buď omezili, nebo přešli na alternativy. Restaurace, které měly obavy, že jim zákaz vyžene hosty, sice připouštějí, že se to nestalo, ale hlavně menší podniky si i dnes umí představit alespoň částečný návrat k původní praxi.

Když se v roce 2017 nadobro schylovalo k zákazu kouření v restauracích, končila tak debata a politická přetahovaná trvající již od 90. let. Strany sporu argumentovaly zdravím, svobodou, ale i tím, že lidé budou nebo naopak nebudou z restaurací utíkat.

Miroslav Slíž, který se podílel na výzkumu, z nějž aktuální znění protikuřáckého zákona vzešlo, upozornil, že již tehdy, a dokonce již v roce 2012, kdy výzkum začal, bylo evropským standardem nekouřit v restauracích. „V ostatních evropských státech už bylo normální, že platila regulace. Díky zákazu kouření v restauracích a ve veřejných prostorech miliony lidí nemusí dýchat škodlivý kouř a klesl počet hospitalizací souvisejících s kouřením,“ podotkl.

Kuřáků v Česku v posledních letech mírně ubývá. Zatímco v roce 2016 se k tomuto zlozvyku podle statistiky Státního zdravotního ústavu hlásilo 28,6 procenta obyvatel nad patnáct let a kolem roku 2012 se podíl kuřáků blížil třetině společnosti, v posledních letech klesl k 24 procentům. K roku 2021 uvádí zdravotní ústav 24,4 procenta kuřáků v populaci. Většina kuřáků se cigarety chápe pravidelně, alespoň jednu denně přiznává sedmnáct procent lidí.

Štamgasti zůstali. Někteří by ale návrat kouření ocenili

Obavy hostinských, že se jim podniky vylidní, se nakonec nenaplnily. „I štamgasti, kteří vyhrožovali, že nebudou chodit, stále chodí,“ připustila servírka z ostravské Pivnice Cihelna Petra Čepová. Sama je s výsledkem spokojena i kvůli sobě. „Tolik to tady nesmrdí. Je tady čistší vzduch a líp se nám pracuje,“ dodala.

Podle garanta projektu Moje restaurace Luboše Kastnera si také hosté vesměs více užívají jídlo bez kouře. „I na vesnicích, kde byl největší protest, to dospělo do fáze, kdy se většinou ta komunita domluví,“ poznamenal.

V pražské Pivnici U Prašivky jsou skeptičtější. Číšník Jiří Chmelík i po pěti letech míní, že k sobě pivo a kouření patří. Líbilo by se mu, „kdyby se přes obědy v hospodách nekouřilo, a pak se to vrátilo, jak to bylo“. Shoduje se na tom ostatně i se svými hosty, kteří tvrdí, že jim kouření u stolu nevadilo a nejraději by byli, kdyby se vrátila pravidla platná před 31. květnem 2017. Tehdy stačilo, když restauratér rozhodl, zda je podnik kuřácký, nebo nekuřácký.

I ti restauratéři, kteří jsou s aktuální podobou zákona vcelku spokojeni, by však uvítali jeho úpravu. Část kuřáků, kterých se zákaz dotkl, přešlo na alternativní způsoby kouření. K elektronickým cigaretám nebo nahřívanému tabáku se zákon nijak nestaví. Podle Luboše Kastnera se ale stává i to, že kvůli nim vypukne konflikt mezi hosty.

„Nemáme právo toho člověka vyhodit, ale představte si situaci, kdy si někdo zapálí a vedle má maminku s kočárkem. Ty situace se stávají, není to až tak neobvyklé,“ poukázal.

Nikotin je stále populární. Nejen v cigaretách, ale i v sáčcích

Ačkoli kuřáků ve společnosti ubývá, nikotin se do lidských těl stále dostává, a to i jinak než cigaretami. V poslední době jsou oblíbené nikotinové sáčky, které rádi používají hlavně mladí lidé ke zlepšení výkonu při sportu či ve škole. Potíž je, že nikotin v sáčcích je stejně návykový jako v tabáku. A zatímco cigarety se nesmějí prodávat dětem, nikotinové sáčky ano.

„Zrádnost spočívá v množství nikotinu, které dítě užije. Děti nevědí, kolik miligramů nikotinu je škodlivých, jak velká a silná dávka je. Mnohdy děti aplikují násobně větší dávky, než by byl jejich organismus schopen absorbovat,“ varoval adiktolog Adam Kulhánek, který působí na Klinice adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Přednosta královéhradecké plicní klinika Vladimír Koblížek dokonce považuje sáček za předstupeň závislosti na tabáku. „Dělá z malých dětí závisláky na nikotinu a pak už je jen kousek, aby se stali závislými na kouření cigaret. Vytváříme zbytečně část populace, která bude závislá na droze,“ varoval.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob uvedl, že úřad připravuje vyhlášku, která stanoví požadavky na složení nikotinových sáčků. Pro adiktology ale bude hlavní výzvou nalézt způsob, jak mladé lidi motivovat, aby s nikotinem skončili. Vznikají různá preventivní videa a menším dětem, respektive jejich rodičům, je určen web s názvem Nekuřátka.