Heydrich byl monstrum, Židy by následovali Češi, zdůraznil Stehlík. I dnes se bojuje za základní principy, řekl Lipavský

Speciál Událostí, komentářů k 80. výročí atentátu na Heydricha –⁠ 1. část z Lidic (zdroj: ČT24)

Vojenská operace parašutistů, jejímž výsledkem byla smrt říšského protektora Reinharda Heydricha, ukončila mnichovskou dohodu, zdůraznil vojenský historik a ředitel Památníku Lidice Eduard Stehlík v Událostech, komentářích. Čin ocenil rovněž ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) a zdůraznil, že boj o základní principy se vede i v současnosti na Ukrajině.

„Teprve po atentátu a nacistických represáliích Velká Británie s Francií odvolaly podpisy pod mnichovskou dohodou. Do té doby se všichni tvářili, že je to standardní mezinárodní smlouva a svým způsobem platí,“ zdůraznil Stehlík, podle kterého se mohlo stát, že by v roce 1945 československá hranice s Německem vedla u Mělníka. Historik tak reagoval na debatu, zda útok na vysoce postaveného nacistu stál za všechny oběti, které zahynuly v odplatě za něj.

Uvedl, že Heydrich byl vraždící monstrum a zároveň nesmírně efektivní muž. „Hned po příchodu do Prahy začal likvidovat naše židovské spoluobčany, další krok byli Češi. A pak by pokračoval někde jinde,“ řekl vojenský historik. Připomněl, že Heydrich byl tím, kdo naplánoval, jak co nejefektivněji provést takzvané konečné řešení.

Heydrich velel mimo jiné gestapu, policii a eskadrám smrti, jejichž úkolem byla likvidace Židů či intelektuálů na územích okupovaných nacisty, připomenul Stehlík. „Byl pánem nad životem a smrtí nejen tady, ale v celé okupované Evropě a Německu,“ upozornil historik a ředitel Lidického památníku, kde se speciální Události, komentáře natáčely.

Speciál Událostí, komentářů k 80. výročí atentátu na Heydricha –⁠ 2. část z Lidic (zdroj: ČT24)

Hrdinství si je třeba připomínat, věří Lipavský

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) řekl, že pro něj osobně je atentát parašutistů na Heydricha hrdinstvím a významnou dějinnou událostí, kterou si „máme a musíme pravidelně připomínat“.

Uvedl, že sílu tohoto příběhu si uvědomuje i šéfka britské diplomacie Liz Trussová, která se v pátek mimo jiné zúčastnila piety na místě, kde českoslovenští parašutisté před 80 lety útok na Heydricha provedli. „Je to významný moment česko-britských vztahů,“ ilustroval mezinárodní přesah operace Anthropoid Lipavský. I proto prý byly páteční projevy politiků doplněné o odkazy na aktuální dění, doplnil.

Sám zdůraznil, že se ukazuje, že i nyní se dokáže mezinárodní společenství semknout.

„Putin dnes vede útočnou válku, boj Ukrajiny o vlastní svobodu a územní celistvost je i naším bojem o ty nejzákladnější principy, které jsme jako lidské společenství stvořili po konci druhé světové války,“ našel Lipavský historickou paralelu. Varoval, že pokud skončí podpora Ukrajiny neúspěchem, můžeme být svědky řady dalších válek. „Obávám se, že pro Česko by z toho nemuselo vyplývat nic dobrého. I proto postupujeme poměrně razantně,“ vysvětlil ministr.

Nezastavíme-li Rusko, válka je za chvíli tady, míní Stehlík

Principy zakotvené pro druhé světové válce v Chartě OSN podle něj znamenají, že státy uznávají vlastní hranice. „A když s někým jednáte, tak tento partner vám garantuje, že vás nechce sníst, že u toho stolu nesedíte s lidojedem. Rusko se teď bohužel takto chová,“ míní Lipavský.

Stehlík řekl, že se mu dělá špatně z návrhů některých politiků, aby se Ukrajina vzdala části svého území. „Zabíjejí vaše lidi, kradou vám území, ale domluvte se s nimi, nechte znásilňovat vaše ženy, odvléct svoje děti. Pohlaďte je a ještě jim dejte kus svého území? Proboha, to je jen začátek. Pokud tomu neuděláme přítrž, ta válka je za chvíli tady,“ domnívá se vojenský historik. Například prý nechápe, proč francouzský prezident Emmanuel Macron „permanentně“ telefonuje svému ruskému protějšku.

„Jedním z velkých symbolů (vyvraždění) Lidic i současného dění jsou mrtvé děti. Civilní oběti, které byly podle dostupných zpráv zastřeleny. To jsou paralely, které se táhnou tímto konfliktem,“ přidal se dokumentarista a vedoucí projektu Virtuální Lidice Jiří Studnička.