Vstup Moldavska do EU bude jednou z priorit českého předsednictví, řekl Lipavský

Česko podporuje moldavské snahy o vstup do Evropské unie. Půjde o jednu z priorit českého předsednictví v Radě EU v druhé polovině letošního roku. Na tiskové konferenci po čtvrtečním jednání s moldavským ministrem zahraničí Nicolaem Popeskem to prohlásil šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti). Moldavsko očekává odpověď Evropské komise na svoji žádost o vstup do EU zhruba v první polovině června, řekl Popescu.

Moldavsko společně s Gruzií oficiálně požádalo o vstup do Unie 3. března po ruské invazi na Ukrajinu, která o členství v EU požádala také. Popescu řekl, že jeho země odpověděla na zhruba dva tisíce otázek Evropské komise asi ve stejné době jako Ukrajina a Gruzie. Konkrétní datum, dokdy Komise odpoví, země nemá. Očekává ji ale v první polovině června. Zásadní v tomto ohledu bude pak jednání lídrů zemí EU v rámci Evropské rady.

Lipavský svůj moldavský protějšek ujistil o tom, že Česko zemi podporuje nejen z hlediska humanitární pomoci, ale i politicky v jejích evropských ambicích. Informoval Popeska o prioritách českého předsednictví v Radě EU, evropská perspektiva Ukrajiny, Moldavska a Gruzie v nich podle něj figuruje velmi vysoko.

Ministři odsoudili ruskou agresi proti Ukrajině. „Moldavsko je jediný nečlenský stát EU na západních hranicích Ukrajiny a je zasaženo bezprecedentním přílivem uprchlíků,“ řekl Lipavský. Popescu hovořil také o problematice Podněstří, což je převážně ruskojazyčný pás území na levém břehu řeky Dněstr se zhruba půl milionem obyvatel.

Podněstří se odtrhlo od Moldavska v roce 1990 v obavách ze sjednocení Moldavska s etnicky a jazykově spřízněným Rumunskem. Od mírové dohody z roku 1992, která ukončila boje mezi separatisty podporovanými Moskvou a moldavskými vládními vojsky, tam Rusko udržuje vojenský kontingent čítající půldruhého tisíce vojáků. „V dané části Moldavska se v tuto chvíli negativně projevuje dopad války na Ukrajině. Děláme vše pro to, abychom zachovali mír v Moldavsku,“ zdůraznil Popescu.

Humanitární pomoc

Český ministr zahraničí též zmínil, že Moldavsko od Česka dosud obdrželo humanitární a rozvojovou pomoc ve výši 90 milionů korun, dalších deset milionů Česko poskytlo tamní nevládní organizaci na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Oba ministři se shodli na tom, že bilaterální vztahy jsou bezproblémové.

Zástupci zemí ve čtvrtek také podepsali memorandum o spolupráci diplomatických akademií, Česko bude s Moldavskem kooperovat na přípravě budoucích diplomatů, například jeden moldavský diplomat se bude seznamovat s fungováním EU po praktické stránce na evropské akademii v Telči.