Nejvíc práce pro uprchlíky je v autoprůmyslu. Někteří už podnikají

Události ČT: Pracuje už 50 tisíc uprchlíků, někteří také podnikají (zdroj: ČT24)

Už zhruba padesát tisíc uprchlíků z Ukrajiny si v Česku našlo práci. Spousta lidí zaměstnání stále hledá, zájem je velký, což dokazuje i účast na čtvrteční burze práce v České Lípě. Uprchlíci měli možnost na jednom místě získat informace od čtrnácti zaměstnavatelů z okolí. Nejvíc lidí chybí v regionu v automobilovém průmyslu, například výrobce autopotahů shání až tři stovky šiček. Další pracovní sílu shání i firma na výrobu autosedaček, nářadí nebo světel. Několik stovek uprchlíků už začalo v Česku podnikat.

„Je z čeho vybírat. Zajímavé nabídky, musím se rozmyslet,“ komentovala pracovní příležitosti na burze práce uprchlice z Ukrajiny Tatjana. Další zájemkyně Oljana ČT řekla, že hledá zejména práci, kterou by mohla vykonávat během dne. Časné ranní nebo noční směny pro ni vzhledem k dětem příliš vhodné nejsou. 

Zájem o burzu práce v České Lípě pořadatele velmi překvapil. „Takový zájem jsme určitě nepředpokládali. Jsme překvapeni, že vůbec tolik lidí přišlo,“ komentoval místopředseda českolipské pobočky Hospodářské komory Karel Kruliš. Zájem Ukrajinců potvrdila i Marta Špísová z Hotelu Port na Máchově jezeře. „Vytiskla jsem si nabídky v ukrajinštině, byly rozebrané během deseti minut,“ řekla.

Stovky uprchlíků v Česku podnikají

Spousta uprchlíků z Ukrajiny začala v Česku i podnikat. Ze všech cizinců jsou nejpočetnější skupinou, která si začala zakládat živnosti. Nejsou to však pouze ti, kteří prchají před ruskou agresí ve své zemi, ale také ti, kteří v Česku žijí už delší dobu. 

Například v Praze 6 už získalo živnostenské oprávnění zhruba padesát Ukrajinců. „Čekali jsme možná trochu větší počet, na druhou stranu ve srovnání s jinými městskými částmi je možná počet ukrajinských oznamovatelů živnosti o něco vyšší, protože u nás jsou zhruba čtyři tisíce uprchlíků,“ uvedl mluvčí Prahy 6 Jiří Hannich. 

Celorepublikově se pak nově k živnosti od začátku března přihlásilo 720 lidí s ukrajinským občanstvím. Signály o tom, že by někteří uprchlíci podnikali neoprávněně ministerstva průmyslu ani financí nemají.

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) je přirozené, že mezi uprchlíky není příliš mnoho živnostníků, jelikož Ukrajinci zřejmě moc dobře český trh neznají. „Může tam existovat jazyková bariéra, tak je přirozené, že drtivá většina těch, kteří chtějí začít pracovat, jsou v zaměstnaneckém poměru a nezahajují podnikání,“ sdělil. 

Ukrajinci si pomáhají navzájem

Uprchlíkům z Ukrajiny nyní pomáhá s orientací v administrativě právník Stanislav Klimov, který sám před válkou utekl. Nyní pracuje v české advokátní kanceláři, živnosti tam řešil asi s dvaceti svými krajany. Podle něj se nejčastěji jednalo o obory kadeřnice či kosmetika.   

„Je obtíž v tom, že české právo je trochu jiné. Lidé, kteří chtějí podnikat v tomto oboru, musí dokládat svou kvalifikaci a vzdělání. A to je pro ně komplikované,“ popsal Klimov, který pracuje pro kancelář Buchta, Pokorný a partneři.