Státní peníze na IT podporu proticovidových opatření byly v pořádku, policie případ ukončila

Policie ukončila prověřování hospodaření státu s penězi na informační podporu proticovidových opatření. Trestní oznámení podané Nejvyšším kontrolním úřadem (NKÚ) bez zahájení trestního řízení takzvaně založila. Podle kriminalistů z něj nevyplývají skutečnosti, které by nasvědčovaly jakémukoliv trestnému činu. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

„Dotazovaná věc byla policejním orgánem založena ad acta, neboť ani po doplnění trestního oznámení z něj nevyplývaly skutečnosti nasvědčující tomu, že by ve věci šlo o podezření z jakéhokoliv trestného činu,“ uvedl Cimbala.

NKÚ podal trestní oznámení začátkem letošního roku. Policie následně začala hospodaření státu s penězi na informační podporu protiepidemických opatření prověřovat. Na případ upozornily v únoru Hospodářské noviny. Policisté si podle deníku vyžádali podklady od ministerstva zdravotnictví a zajímali se také mimo jiné o informační podporu hygienických stanic.

Kontroloři NKÚ podle Hospodářských novin prověřovali hospodaření s penězi na protiepidemická opatření na ministerstvu zdravotnictví, v Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) a v Národní agentuře pro komunikační a informační technologie (NAKIT). Konkrétně prověřovali období od loňského dubna do listopadu.

Podle deníku se podezření z porušení zákona týkalo resortu zdravotnictví. Bližší informace k případu ale NKÚ ani další instituce nechtěly sdělovat.

K takzvanému založení věci dochází v situaci, kdy policie ukončí předběžné šetření případu ještě před zahájením úkonů trestního řízení. Tedy v situaci, kdy nezjistí skutečnosti, které by nasvědčovaly trestnému činu. Pokud by k tomuto závěru policie dospěla až po zahájení úkonů trestního řízení, označuje se podle zákona ukončení prověřování případu jako odložení věci.