V Plzni se slaví svoboda, dorazili i američtí a belgičtí veteráni

Události: Plzeň si připomíná osvobození americkou armádou (zdroj: ČT24)

V Plzni pokračují oslavy 77. výročí konce druhé světové války. Na Slavnosti svobody, jež začaly ve čtvrtek a potrvají do neděle, přijeli mimo jiné i tři američtí a dva belgičtí veteráni, kteří v roce 1945 město osvobozovali.

„Přijeli jsme sem tenkrát 1. května s třináctiletou dívkou, kterou se mi pak už nikdy nepodařilo najít. Je vždycky krásné vracet se na místo, které milujete, protože my nezapomínáme,“ prohlásil americký veterán Herman Geist.

Kromě něj do Plzně letos dorazili ještě George Thompson a Richard Piper a desítky synů, dcer a vnuků a příbuzných veteránů, kteří už nežijí. „Cesta z New Yorku byla dlouhá, museli jsme čekat na letištích, třeba v Curychu přes tři hodiny. Jsme ovšem hrozně rádi, že jsme tady a že jsme to zvládli. Letos je v Plzni se mnou patnáct členů mojí rodiny,“ pokračoval Geist.

Ujišťuje, že se zúčastní všech oficiálních akcí v Plzni a okolí a v neděli dopoledne pojede v americkém džípu v Konvoji svobody (Convoy of Liberty). „Přijel jsem tenkrát na džípu do Plzně, takže musím,“ dodal.

Při americké hymně drželi všichni veteráni, jejich rodiny i příbuzní ruku na srdci, tři osvoboditelé pak i při české hymně. Z chodského náměstí přejeli do Husovy ulice k Památníku 16. obrněné divize a Památníku vojákům bojujícím na západní frontě.

Pietní akt u příležitosti 77. výročí konce války na Chodském náměstí v Plzni
Zdroj: Chaloupka Miroslav/ČTK

Thank you, boys!

Plzeň je podle radní Veroniky Jilichové Nové (ODS) jediné město v Evropě, které každoročně organizuje tak velkolepé oslavy s účastí amerických veteránů, obdobné jsou jen na vyloďovacích plážích v Normandii.

„Vážení váleční veteráni, připomínání si vašich hrdinských činů je pro nás všechny i po 77 letech potvrzením, že bránit svobodu a demokracii je sice úkolem nelehkým, mnohdy bolestným, nicméně důležitým a zcela nezbytným. Thank you, boys!“ poděkoval v projevu plzeňský primátor Pavel Šindelář (ODS). 

Všeobecně se očekává se, že se Slavností opět zúčastní desetitisíce návštěvníků z Česka i z ciziny, nabídnou dobové vojenské kempy a jízdu vojenské techniky s 250 vozy. Hlavní vzpomínkový akt proběhne v pátek odpoledne u památníku Díky, Ameriko!

V Plzni připomínají konec války Slavnosti svobody. K vidění je americká vojenská technika (zdroj: ČT24)

Jednou z hlavních událostí bude sobotní slavnostní večer na náměstí Republiky, nazvaný Thank you, boys! v režii Michala Cabana. „Vzpomínkový program bude kombinovat jak prezentaci vojenské techniky, tak historické dokumenty a hudbu,“ upozornila vedoucí odboru prezentace a marketingu plzeňského magistrátu Jana Komišová.

Letošní největší změnou je přesun části vojensko-historického programu z rekonstruovaného parku za obchodním centrem Plaza do sadového okruhu kolem centrálního náměstí. Armádní střelecký stadion v Lobzích ukáže vzdušné i pozemní síly a speciální složky Armády ČR.