Žalobce trvá na přísnějších trestech pro Ratha i Kottovy, soud rozhodne v červnu

Události: Další větev kauzy kolem Davida Ratha (zdroj: ČT24)

Více než rok vězení nad rámec předchozího sedmiletého trestu chce pro bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha žalobce v druhé větvi jeho kauzy. Zpřísnění trestu požaduje i pro další obžalované – společnost Metrostav a manžele Kottovy. Vrchní soud v Praze se zabývá odvoláním v případu. Zatímco státní zástupce chce, aby byli obžalovaní potrestáni přísněji, obhajoba usiluje o jejich zproštění. Rozsudek vynese Vrchní soud v Praze 21. června.

Odvolací řízení v druhé větvi Rathovy kauzy začalo v dubnu, tehdy však soud jednání odročil kvůli znaleckým posudkům. Znalci nyní zpochybnili hodnotu v nich dříve vyčíslenou. Po nich již vystoupili právníci se závěrečnými řečmi.

Státní zástupce David Pražák řekl, že chce, aby odvolací senát zpřísnil tresty. U bývalého hejtmana Davida Ratha chce, aby k předchozímu sedmiletému trestu přibylo alespoň dva a půl roku, a nikoli jeden rok, jak rozhodl prvoinstanční soud. Delší tresty chce žalobce i pro bývalou ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Kottovou a jejího manžela Petra Kotta.

Stavební společnosti by chtěl žalobce prodloužit zákaz účasti na veřejných zakázkách z tří let – jak zněl původní nepravomocný verdikt – na deset. Pražák navíc žádá rozšíření trestu i na dceřinou společnost Metrostav Infrastructure.

Úsilí obhájců směřuje zcela opačným směrem. Metrostav odmítá, že by se podílel na údajných manipulacích s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji. Jeho právník Ondřej Bláha žádá zrušení prvoinstančního odsuzujícího rozsudku. „Neprokázalo se, že by trestný čin spáchali bývalí zaměstnanci (Pavel) Pilát a (Jiří) Anděl,“ míní. Za nevinné se považují i další obžalované firmy. Advokát se rovněž snaží zabránit tomu, aby se případný trest dotkl dceřiné firmy Metrostavu.

Metrostav už dříve uvedl, že zejména zákaz veřejných zakázek by měl na společnost obrovský dopad. Podle žalobce je ale tento trest namístě, protože trestný čin byl spáchán právě v souvislosti s veřejnou zakázkou. „Pokud by nebyl uložen zde, tak není důvod, aby existoval,“ řekl.

Rathův advokát Roman Jelínek argumentoval v závěrečné řeči tím, že soudy při podmínečném propuštění jeho klienta po předchozím trestu uvedly, že další pobyt za mřížemi již nemůže přinést další nápravu. „Uložení dalšího trestu by již nemělo smysl,“ míní proto obhájce. Odvolací senát by měl podle něj také zohlednit délku trestního řízení, které již trvá téměř deset let. Obdobně argumentoval i advokát manželů Kottových Tomáš Sokol. Jeho klienti podle něj mají „úřední potvrzení na to, že se již napravili“.

Rath a Kottovi si podle lednového verdiktu krajského soudu na přelomu let 2011 a 2012 domlouvali úplatky za zmanipulování tendrů za stovky milionů korun na nákup sanitek pro středočeskou záchrannou službu, rekonstrukci pavilonu kolínské nemocnice, stavbu pavilonů v mladoboleslavské nemocnici a přestavbu části kladenské nemocnice. Obžalovaní chtěli podle vyšetřovatelů přes šedesát milionů korun. Obdrželi 3,34 milionu, protože je v květnu 2012 zadržela policie. 

V první větvi případu dostal Rath sedmiletý trest za ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. Letos v lednu byl bývalý politik z vězení podmíněně propuštěn. Na svobodě již jsou i manželé Kottovi.