Ministerstvo snížilo pokutu pro Mynářovu firmu za nelegální odběr vody, informuje iRozhlas

Ministerstvo životního prostředí snížilo pokutu, kterou má za nelegální odběr vody pro zasněžování sjezdovky v Osvětimanech na Uherskohradišťsku zaplatit společnost šéfa hradní kanceláře Vratislava Mynáře. Firma O.L.G.A. nyní musí zaplatit 38 400 korun místo původních 57 600 korun. Informuje o tom server iRozhlas.cz.

Brněnský inspektorát České inspekce životního prostředí udělil pokutu za nelegální odběr téměř patnácti set metrů krychlových vody v prosinci 2020. Firma O.L.G.A. ale výši sankce označila za „šikanózní“ a odvolala se proti ní k ministerstvu.

V odvolání společnost argumentovala tím, že zasněžovala pouze jeden den, odběr vody měl mizivý vliv na životní prostředí a že začala zasněžovat až ve chvíli, kdy věděla, že vodoprávní úřad povolení udělí. Rozporovala také výpočet množství vyrobeného technického sněhu na sjezdovce, ke kterému inspekce dospěla.

Inspektoři počítali s výškou sněhu třicet centimetrů, kterou firma uváděla na webu. Český rozhlas zjistil, že společnost v odvolání uvedla, že údaj byl jen lákadlem pro lyžaře, a skutečná výška sněhu na sjezdovce byla maximálně dvacet centimetrů.

Opakovaný prohřešek

Ministerstvo zpochybnilo tvrzení firmy o pouze jednodenním pokusném zasněžování sjezdovky. Úředníci v rozhodnutí rovněž připomněli, že Mynářova firma dostala za obdobný prohřešek již dříve pokutu 300 tisíc korun. Souhlasili ale s tím, že výška sněhové pokrývky na sjezdovce byla nižší, než s jakou počítala inspekce. Pokutu proto ministerstvo snížilo o téměř 20 tisíc korun na 38 400 korun. 

Vedoucí prezidentské kanceláře Mynář čelí v současnosti obvinění z poškozování finančních zájmů Evropské unie a dotačního podvodu. Případ se týká šestimilionové dotace na dostavbu penzionu v Osvětimanech. Podle policie ji Mynářova firma Clever Management čerpala neoprávněně. Mynář odmítá, že by spáchal trestný čin, své stíhání považuje za nestandardní a ovlivněné tlakem médií.

Mynářovu osvětimanskou restauraci Na Srubu na konci března zničil požár. Mynář tvrdí, že dřevěnou stavbu někdo zapálil úmyslně.