Učitele zmáhá únava a stres. Po covidu na ně doléhají následky uprchlické krize

Události: Učitele zmáhá únava a stres (zdroj: ČT24)

Aktuální válečné dění dopadá také na učitele. Po krátkých velikonočních prázdninách se unavení pedagogové už těší na ty letní. Po návratu výuky k normálu po covidových omezeních se teď školy vyrovnávají s přílivem ukrajinských žáků.

Dveře školních tříd otevírá Libuše Matlachová už 32 let, mohla by přitom být už tři roky v důchodu. Stejně jako kolegové během pandemie učila někdy na dálku, někdy ve třídě, někdy kombinovaně. „Dozvuky covidu jsou velmi znát, protože musíme hodně procvičovat, dobírám látku,“ přiblížila.

Teď jí přibývají žáci z Ukrajiny, ve třídě už jich má pět. Jako bývalá ruštinářka je navíc doučuje česky. I její únava proto zákonitě stoupá. „Odpoledne už vůbec nejsem schopná pracovat nebo soustředit se na jinou věc, než je odpočinek,“ popsala.

Prázdnin se letos nemůže dočkat nejen ona, i podle školní inspekce jsou učitelé extrémně unavení. „Přerušili jsme komplexní inspekční činnost ve školách a zaměřujeme se na metodickou podporu učitelů,“ uvedl ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal.

Už před pandemií ohrožoval učitele pocit vyhoření

Zhruba pět let starý průzkum mezi učiteli ukázal, že už v době před covidem se jich skoro polovina cítila ohrožena vyhořením a zhruba šedesát procent z nich zažívalo dlouhodobý stres. Teď je situace možná ještě náročnější. „Registrujeme skutečně obrovskou únavu, už bychom mohli hovořit o vyčerpání, které může v určitém horizontu až přerůst v syndrom vyhoření,“ uvedla vedoucí Katedry psychologie PedF UK Irena Smetáčková.

Proto se i ministr školství Petr Gazdík (STAN) bojí, kolik učitelů kvůli tomu ze škol může odejít. „Upřímně se toho obávám, přestože se učitelství stává mnohem atraktivnějším povoláním, než tomu bylo v minulosti,“ uvedl.

I Libuše Matlachová už o odchodu čím dál víc přemýšlí. „Už jsem paní ředitelce navrhla, jestli mě nepotřebuje, že bych si ráda odpočinula,“ popsala učitelka. Její ruština ale bude ve škole ještě potřeba. Po prázdninách se tak nejspíš ještě vrátí, i když už jen na půl úvazku.