„Archeolog všude bratra má," řekla si a ubytovala ukrajinskou kolegyni

Události: Ukrajinská archeoložka našla azyl u české kolegyně (zdroj: ČT24)

Válka vyhnala z Kyjeva i pětasedmdesátiletou archeoložku Larysu Vynogrodskou. Útočiště našla i s dcerou na východě Čech. Bydlení jim nabídla kolegyně z muzea v Rychnově nad Kněžnou. A přestože je ukrajinská archeoložka už v důchodu, hned se zapojila do práce na vykopávkách.

Martina Beková je archeoložkou rychnovského muzea. Když se rozhodla ubytovat u sebe ukrajinské uprchlíky, chtěla najít někoho, kdo jí bude blízký.

„Archeolog všude bratra má, takže jsme zvolili tuto cestu. Já si myslím, že to je běh na dlouhou trať a my nemáme prostor, který by šel úplně oddělit,“ vysvětluje Beková motivaci najít mezi běženci profesně spřízněné lidi. 

Přes mezinárodní Asociaci archeologů získala Martina Beková kontakt na kolegyni z Kyjeva, ta už totiž byla v tu chvíli spolu s dcerou na cestě vlakem do Prahy.

„Já jsem se dlouho chtěla podívat do Prahy, ale nemyslela jsem si, že to bude vypadat takhle,“ svěřuje se Jana Vynogrodská, dcera kyjevské archeoložky.  

Obě dvě teď pomáhají s odbornými pracemi na archeologickém nalezišti osídlení z 15. století v Litohradech poblíž Rychnova nad Kněžnou. 

Larysa Vynogrodská říká, že se u Martiny Bekové cítí jako doma. „Je tu velmi dobrý přístup k Ukrajincům,“ hodnotí českou solidaritu s běženci. 

Martině Bekové pomáhá například s průzkumem kachlů z vykopávek. „Moje disertační práce byla na téma ukrajinských kachlů, ale hlavně se zabývám ukrajinskými hrady,“ podotýká Vynogrodská. 

Přestože její dcera Jana pracovala na Ukrajině jako grafická designérka, mnoho zkušeností má i z matčina oboru. „Od dětství, snad už od narození, pracuji s mámou na archeologických vykopávkách,“ ujišťuje. 

Doma musely obě nechat své muže a syny. Chtějí se za nimi co nejdřív vrátit. Zaměstnat je přímo v muzeu zatím nemohou, problémem je jazyková bariéra. Obě ale docházejí na kurzy češtiny.