Stanjura potvrdil, že vznikne více sazeb paušálního odvodu

Události: Plánované změny v paušální dani (zdroj: ČT24)

Do konce května předloží ministr financí sněmovně novelu, která zvýší limit pro paušální daň – z jednoho milionu na dva. Stejně má vzrůst i hranice pro registraci DPH. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) zároveň ČT potvrdil, že tím vznikne víc sazeb paušálního odvodu.

Zhruba osmdesát tisíc živnostníků už druhý rok využívá paušální daň. Jejich obrat ale nesmí přesáhnout milion. Teď by se hranice měla zvýšit na miliony dva. Resort financí očekává, že by se tak mohlo k tomuto odvodu přihlásit dalších zhruba třicet tisíc lidí.

Nově ale nemá pro všechny živnostníky platit jednotná výše paušální daně. Ta je teď necelých šest tisíc. Podle ministra Stanjury je ale rozdíl v příjmech mezi milionem a dvěma příliš velký. „Přemýšlíme, že budou jiné sazby podle výše výdajového paušálu. To je jedna možnost, jak to rozčlenit. Druhá možnost je rozdělit pásmo nula až dva miliony na dvě nebo na tři,“ popisuje Stanjura.

Podle bývalé ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) je každé další pásmo komplikace. „Teď je určitá míra nespravedlnosti způsobená tím, že někdo osciluje kolem toho pásma a samozřejmě to povede k tomu, že poplatníci – aby zůstali v tom nižším pásmu – se budou snažit regulovat svoje příjmy,“ míní Schillerová.

Paušální daň 2022
Zdroj: ČT

Jaká bude konkrétní výše sazeb?

Noví plátci se musí vždy přihlásit na finančním úřadu na začátku ledna roku, kdy chtějí do paušální daně vstoupit. Příště by se tak už mohli hlásit i ti s příjmy do dvou milionů. Novela by totiž podle ministra financí měla platit už od ledna 2023. „Mám ambici, aby to bylo do konce května v Poslanecké sněmovně,“ doplňuje Stanjura.

Resort financí teď s ministerstvy zdravotnictví a práce diskutuje konkrétní výše jednotlivých sazeb. Na navýšení hranice ve sněmovně panuje shoda. „Důležité je, aby změny byly provedeny takovým směrem, aby se paušální daň neměnila každým rokem, protože důležitá je stabilita,“ říká místopředsedkyně sněmovny Věra Kovářová (STAN).

„Je potřeba to citlivě nastavit tak, aby nedocházelo k nějaké disproporci a někteří nebyli zdaňováni výrazně více než jiní jen kvůli formě,“ dodává místopředseda rozpočtového výboru sněmovny Jan Hrnčíř (SPD).

Podnikatelé, kteří si vyberou paušální daň, si už nemůžou daň snížit o slevy – jako je ta na poplatníka nebo třeba na děti. Nepodávají totiž daňové přiznání.