Válka nás probudila, řekla Černochová na konferenci o bezpečnostních hrozbách

Ministryně obrany Jana Černochová na bezpečnostní konferenci (zdroj: ČT24)

Konferenci nazvanou Aktuální bezpečnostní hrozby uspořádaly v pondělí odpoledne sněmovní výbory hospodářský a pro bezpečnost. První projev pronesla ministryně obrany Jana Černochová (ODS), mezi hosty jsou i ředitelé tajných služeb či policie a hasičů.

Černochová zopakovala, že závažné události se odehrávají velmi blízko Česku a díky médiím je možné je sledovat prakticky v přímém přenosu. „Válka na Ukrajině byla nepříjemný budíček pro nás všechny. A všichni jsme spadli z růžového obláčku, když jsme si mysleli, že Evropa je nejbezpečnější místo na světě,“ zmínila ministryně obrany. Je podle ní třeba připravit se na to, že na obraně se rozhodně nebude šetřit, naopak se přepracují některé strategie.  

Šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka mimo jiné uvedl, že bezpečnostní situaci v Česku velmi pozitivně ovlivnilo dřívější vyhoštění ruských diplomatů a zpravodajských důstojníků po kauze Vrbětice. Tento krok podle něj výrazně omezil schopnost Ruska zpravodajsky působit na našem území, aktivity jsou podle něj nyní na minimu.

Celkový počet ruských diplomatů v Česku klesl aktuálně podle Koudelky na šest a administrativně-technických pracovníků na pětadvacet. Vzhledem k rozsáhlým protiruským sankcím, omezenému vydávání víz či uzavření vzdušného prostoru pro ruská letadla podle ředitele BIS mají nyní ztížené podmínky i ruští zpravodajci působící pod krytím obchodníků, novinářů nebo zástupců ruských firem.

Koudelka: Pátá kolona se aktivizuje

Upozornil, že nadále pokračují operace v kyberprostoru, masivní šíření dezinformací a probouzí se ruská „pátá kolona“ v Česku. „Ta už se začíná aktivizovat,“ zmínil doslova Koudelka. Zdůraznil, že dezinformace se šíří ze stále stejných webů a jejich skladba se postupně odklání od tématu covidu-19 právě k aktuální válce na Ukrajině.  „Útok na Ukrajinu je útokem na celé západní společenství. Od našich partnerů slyším obdiv. Rusové ale udělají vše pro to, aby rozbili naši jednotu. To bychom neměli připustit,“ má jasno Koudelka.

Bezpečnostní konference v Poslanecké sněmovně (zdroj: ČT24)

Ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun připomněl, že velkou roli ve válce na Ukrajině hraje i Bělorusko. Obránci se podle něj nejspíš bojí stáhnout své síly od Kyjeva jinam, protože by mohl přijít úder právě z běloruského území. Řekl, že Rusové mohou potenciálně svou pozornost obrátit také na západní Balkán. To by podle Berouna vedlo k tomu, že „bychom byli cílovou zemí migrace“ z tohoto regionu.

V dalším bloku od 16 hodin pak vystoupí nový policejní prezident Martin Vondrášek a následně generální ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček.