Učitelé by mohli být chráněné osoby. Gazdík o tom chce diskutovat

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) nevylučuje, že by učitelé mohli získat statut chráněné osoby. Chce o tom diskutovat s koaličními partnery a poslanci ve školském výboru, až se dopodrobna vyhodnotí tragický incident na Středním odborném učilišti Ohradní v pražské Michli. Policie zahájila trestní řízení, podezřelý je devatenáctiletý student učiliště.

Podle Gazdíka se problematika ochrany pedagogů může opět otevřít. „Toto bude věcí diskuse v okamžiku, kdy si vyhodnotíme tento konkrétní případ dopodrobna. Ale jsem připraven o tom vést politickou diskusi, bude mě zajímat názor koaličních partnerů a členů školského výboru,“ předesílá s tím, že nestojí o unáhlená řešení a záleží mu na praktických dopadech takového opatření. 

O možnosti zavést pro učitele a vychovatele statut chráněné osoby hovořil už v roce 2014 bývalý ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Reagoval tak tehdy na útok chovanců na vychovatele ústavu v Králíkách. Statut chráněné osoby mohl podle něj zaručit, že ti, kdo by pedagogy napadli, by dostali přísnější tresty.

O potřebě legislativních změn v tomto smyslu po Chládkově odchodu mluvila i jeho nástupkyně Kateřina Valachová (ČSSD). Cestou chráněné osoby se chtěla vydat proto, že ministerstva spravedlnosti a vnitra opakovaně odmítala učitelům přisoudit postavení veřejného činitele. Ze záměru ale nakonec sešlo.

Gazdík ve středu na místě útoku v michelském učilišti uvedl, že žák byl s učitelem v konfliktu. Ve středu podle něj zaznamenal studijní neúspěch. Podle ředitele školy Karla Dvořáka byl napadený dlouholetým pedagogickým pracovníkem. Policejní mluvčí Jan Rybanský řekl, že podezřelý, devatenáctiletý žák, při zatýkání nebyl pod vlivem alkoholu ani drog.

Policisté zveřejnili video ze zadržení

Policie v pátek zahájila v případu trestní řízení. Více informací podle mluvčího Městského státního zastupitelství v Praze nelze sdělit. Nesdělil, zda policie v případu někoho obvinila. Tuto skutečnost odmítli sdělit i nový policejní prezident Martin Vondrášek a jeho první náměstek Tomáš Lerch. Odkázali na státní zastupitelství.

Pachatel zaútočil na učitele ve čtvrtek před polednem ve čtvrtém patře budovy školy v jeho kabinetu. Pedagog napadený mačetou přes snahu přivolaných záchranářů zraněním na místě podlehl. Útočník z místa utekl. Policie následně v Dolních Břežanech v okrese Praha-západ podezřelého zatkla.

Policisté zveřejnili video ze zadržení. Na záběrech je vidět podezřelého, jak sedí v autě na místě spolujezdce. Policisté se ho zeptali nejdříve na jméno. Na otázku, zda má u sebe nějakou zbraň, odpověděl, že nůž. Poté ho policisté vyzvali, aby vystoupil z auta, kde mu nasadili pouta.

Lerch, který do čtvrtka šéfoval pražským policistům, k události podotkl, že oznámení o jednání pachatele spustilo řízený, nacvičený mechanismus napříč všemi složkami Integrovaného záchranného systému. „Prvosledová hlídka dorazila na místo během velmi krátké chvíle, následně ostatní kolegové. Postupovali tak, jak jsme v minulosti cvičili. I ze strany školy bylo vidět, že žáci procházeli preventivními projekty. Chovali se tak, jak v tu chvíli měli, a bez problémů spolupracovali s policií,“ popsal.

Policejní prezident Vondrášek připomněl, že po teroristickém útoku v Bruselu z března roku 2016 zřídila česká policie pracovní skupinu Podpora, která systémově řeší ochranu 600 měkkých cílů, mezi něž patří i školy. Policisté také prošli speciálním výcvikem. Vondrášek pražské policii poděkoval za to, že útočníka dokázala do hodiny zadržet, a osazenstvu učiliště za jejich chování, díky němuž neměl čin další následky.