Nový policejní prezident Vondrášek se ujímá funkce, chce udržet zkušené policisty

Brífink nového policejního prezidenta Martina Vondráška (zdroj: ČT24)

Nový policejní prezident Martin Vondrášek se první dubnový den ujímá funkce. Dosavadní první náměstek nahrazuje Jana Švejdara, který ke čtvrtku odešel do civilu. Jednou z jeho hlavních priorit je personální stabilizace sboru. Práce u policie je podle něj pro mladé lidi atraktivní, ale zároveň „se nedaří ve sboru udržet zkušené policisty“, což chce změnit.

Další Vondráškovou prioritou je digitalizace agend - muži zákona podle něj na jednu stranu využívají moderní technologie například pro rozpoznávání obličejů, na druhou stranou ale není v Česku možné pro lidi plošně používat ve styku s policií bezhotovostní platby. I na tom chce Vondrášek zapracovat.

„Bezhotovostní platby v tuto chvíli fungují jen u dopravní služby (policie), chceme, aby fungovaly u všech služeb. Máme před sebou i výzvu týkající se čtení elektronických dokladů,“ popsal nový policejní prezident. Chce, aby sbor s veřejností komunikoval co nejotevřeněji.

Vondrášek chce rovněž dotáhnout do konce organizační změny ve službě kriminální policie a vyšetřování (SKPV). Finální podobu reformy má v plánu představit do konce května. Dotažení reformy policie zmínil na začátku února jako jednu z priorit policie i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Podle něj byla v rámci bezpečnostního výboru, jehož byl členem, projednávána několik let, nikdy ale nebyly představeny konkrétní závěry. Už dříve ministr uvedl, že jednou z verzí reformy je vyčlenění samostatných útvarů pro řešení kyberkriminality a terorismu z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Vondrášek provedl také několik personálních změn. Výkonem funkce prvního náměstka policejního prezidenta je po dobu výběrového řízení pověřen dosavadní ředitel pražské policie Tomáš Lerch. Řízením pražské policie je zatím pověřen Petr Matějček. Funkcí náměstka pro ekonomiku Vondrášek pověřil náměstka jihomoravské policie Jaromíra Bischofa. Vondrášek rovněž uvedl, že svého předchůdce Jana Švejdara přemlouval, aby z čela policie neodcházel.  

Vondrášek je u policie bezmála 30 let

Vondrášek u policie působí od roku 1993. V roce 2008 se stal náměstkem na pražském policejním ředitelství, o tři roky později pak ředitelem pražské policie. Na policejním prezidiu začal pracovat v roce 2014, kdy ho tehdejší policejní prezident Tomáš Tuhý pověřil funkcí prvního náměstka. Vondrášek byl jediným uchazečem, který se v lednu přihlásil do nabídkového řízení na obsazení pozice policejního prezidenta.