Robert Tempel žádá po státu odškodné 97 milionů korun

Robert Tempel ve čtvrtek podal žádost o odškodnění kvůli trestnímu stíhání a času strávenému za mřížemi. Celkem bude po státu chtít 97 milionů korun. Na dotaz České televize to uvedl Tempelův advokát Jakub Kříž. Tempel byl viněn z dvojnásobné vraždy spáchané v roce 2001 na Sokolovsku a ve vězení měl strávit zbytek života. Po zásahu Evropského soudu pro lidská práva ho ale loni Vrchní soud v Praze pravomocně osvobodil.

„Odškodnění žádáme za celou dobu trestního stíhání vedeného od roku 2002 až do minulého roku, další složkou je nezákonný výkon trestu odnětí svobody od roku 2016 do roku 2021,“ uvedl pro ČT Kříž s tím, že součástí odškodnění má být také například psychická újma nebo ušlý výdělek. „Částka bude 97 milionů korun,“ doplnil Kříž. Tempel strávil za mřížemi zhruba 20 let. Na svobodu se dostal minulý rok ke konci října.

Zásah Evropského soudu

Zvrat v případu Roberta Tempela nastal předloni ve Štrasburku. Evropský soud pro lidská práva (ELSP) konstatoval, že Česká republika porušila Tempelova práva a upřela mu právo na spravedlivý proces. Proces také podle Evropského soudu pro lidská práva nebyl dokončen v přiměřené lhůtě.

Kauzou se tak znovu začaly zabývat české soudy. Ústavní soud revidoval svá starší odmítavá rozhodnutí v případu a věc vrátil odvolacímu soudu. Ten pak loni v srpnu Tempelovi zrušil výkon doživotního trestu a případ vrátil do fáze z roku 2007, tedy do doby, kdy ho Krajský soud v Plzni nepravomocně zprostil obžaloby, proti čemuž se odvolala státní zástupkyně. Vrchní soud v Praze poté její odvolání zamítl a Tempela pravomocně osvobodil.

Do zásahu ESLP se věcí opakovaně zabývala česká justice. Vrchní soud v Praze případ řešil celkem šestkrát. Čtyřikrát zrušil verdikt Krajského soudu v Plzni, který muže pokaždé zprostil obžaloby. Tempel byl pravomocně odsouzen až poté, co odvolací senát přeložil proces z Plzně ke Krajskému soudu v Praze. Muž se proti rozsudku neúspěšně bránil i u Nejvyššího i Ústavního soudu.

Druhý trest

Na svobodu se Tempel nedostal ani po pravomocném osvobozujícím rozsudku. Odpykával si totiž ještě zbylých 457 dní z předchozího trestu za loupež. Podle advokátů si ale tento trest odseděl už v rámci výkonu doživotního trestu a obrátili se proto znovu na Ústavní soud. Stížnosti Ústavní soud vyhověl a Okresní soud v Sokolově následně dal pokyn k Tempelovu propuštění.

Vraždy, za něž byl Tempel potrestán, se staly na lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku. Tempel tam podle rozsudku předal své oběti 400 tisíc korun za auto, které si údajně chtěl koupit. Následně prý muže zastřelil. Zasáhl údajně i druhého muže a poté jej bil do hlavy železnou tyčí s kusem betonu a montážním klíčem. Obě těla podle názoru obžaloby následující den zakopal na Chebsku.

Tempel se hájil tím, že vraždu nespáchal on, ale člověk přezdívaný Biftek, který byl také na místě činu a jenž později v kauze vystupoval jako klíčový svědek. Podle Tempela šlo v kauze o drogy a splacení dluhu. Byl to právě klíčový svědek, kdo dovedl policii na místo, kde byli zakopáni mrtví mladíci. Doživotí dostal Tempel jako souhrnný trest za vraždy a za dvě předchozí loupeže.