Čínu zasáhla nejvyšší covidová vlna za dva roky, v Česku počty rostou mírně

V pondělí prokázaly testy nejvíce nových případů covidu-19 od 1. března. Bylo jich 10 829, přičemž u dalších 2064 pozitivních testů je podezření na opakovanou nákazu. Opět poněkud stoupla týdenní incidence. V nemocnicích je více lidí než o víkendu, ale méně než na začátku minulého týdne. Čína ohlásila za uplynulý den nejvíc případů koronaviru za dva roky. Německo zaznamenalo za uplynulý den téměř dvě stě tisíc nakažených.

On-line přenos

Koronavirus - březen

  • 6:00

    Německo zaznamenalo za poslední den 262 593 případů covidu-19. Týdenní incidence stoupla na 1607 případů na sto tisíc obyvatel.

  • 5:04
    Česko

    V úterý přibylo v Česku 10 715 nových případů covidu a 1938 případů s podezřením na reinfekci. Je to znovu více než před týdnem.

  • 4:30

    Americká farmaceutická společnost Pfizer oznámila, že požádala Úřad pro kontrolu potravin a léčiv o povolení aplikace čtvrté dávky své vakcíny proti covidu-19 u osob starších 65 let. Firma tvrdí, že data z Izraele, kde se již nějaký čas čtvrtou dávkou očkuje, naznačují přínosy další posilovací injekce.

Reprodukční číslo, ukazující rychlost šíření covidu, se vrátilo po více než měsíci těsně nad hodnotu 1. Znamená to, že epidemie zrychluje. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek v úterý odpoledne řekl, že vysoké denní přírůstky nově infikovaných vydrží nejspíš do konce března. Indikátory podle něj ukazují, že se pokles (epidemie) zastavil.

Nově potvrzených případů covidu-19 bylo v pondělí ve srovnání s předchozím týdnem o 442 více, podezření na reinfekci je o 80 více. V mezitýdenním srovnání rostly počty nakažených již v některých dnech minulého týdne, avšak třeba sobota přinesla mírný pokles.

Roste nicméně týdenní incidence, v neděli stoupla z 500 na 501 nakažených na sto tisíc obyvatel za sedm dní, s počátkem pracovního týdne číslo dále vzrostlo na 506 případů na sto tisíc obyvatel. Nákaza se nejrychleji šíří na jihozápadě a jihu Čech, z okresů má nejvyšší relativní počet nakažených Plzeň sever, a to 780 na sto tisíc obyvatel za poslední týden.

Počet lidí, kteří s covidem-19 skončili v nemocnici, naopak oproti předchozímu týdnu dál klesá. Ministerstvo zdravotnictví ve své oficiální statistice o víkendu uvedlo, že se celkový počet hospitalizovaných covidových pacientů dostal pod dva tisíce, z upřesněných údajů však vyplývá, že tomu tak není a hospitalizovaných zůstalo mírně nad dvěma tisíci. V pondělí již bylo obsazeno pacienty nakaženými covidem 2220 nemocničních lůžek, což je ale zhruba o tři stovky méně než minulé pondělí. V těžkém stavu je 116 pacientů.

Zájem o očkování je nadále nízký. V pondělí ho podstoupilo 3058 lidí, nejméně ve všední den v tomto roce. Pro třetí posilující dávku si přišlo 2501 lidí, naopak první dávku dostalo pouze 239 zájemců.

Čína ohlásila nejvíce případů za dva roky

Pevninská Čína v úterý ohlásila 3507 nových případů místního přenosu koronaviru. Jde o její nejvyšší denní bilanci za poslední dva roky. V pondělí informovala o 1337 nových infekcích. Čína ve svých koronavirových statistikách odděluje počty nově nakažených s příznaky od těch, u nichž se koronavirus neprojevuje. Asymptomatických případů za uplynulý den registruje 1768. V pondělí informovala o 906 těchto případech.

V porovnání se statistikami z jiných zemí jsou čínské denní přírůstky zatím nízké. Čína je ale svědkem prudkého nárůstu a podle zdravotních expertů se v následujících několika týdnech ukáže, zda je čínská strategie boje proti koronaviru účinná i v situaci, kdy se v zemi šíří nakažlivější varianta omikron. Nejlidnatější země světa se snaží potlačit každé ohnisko koronaviru hned v zárodku. 

Kvůli narůstajícímu počtu nakažených začne Čína v období od 21. března do prvního května odklánět mezinárodní spoje, které mají pravidelný přílet do Šanghaje, na letiště v jiných čínských městech. Toto opatření se bude týkat 106 letů, informovala v úterý agentura Reuters s odvoláním na čínský letecký úřad.

Nejvyšší sedmidenní incidence v Německu

V Německu za uplynulých čtyřiadvacet hodin přibylo 198 888 nakažených koronavirem. Sedmidenní incidence, která uvádí počet infikovaných na sto tisíc obyvatel za sedm dní, v Německu činí rekordních 1585,4, oproti 1543,0 z předchozího dne a 1259,2 z minulého pondělí. Odborníci přitom předpokládají, že velký počet případů infekce zůstává kvůli omezeným kapacitám testování a trasování nezachycen.

V Německu, které má přibližně 83 milionů obyvatel, se koronavirová nákaza od začátku epidemie prokázala u více než 17,4 milionu lidí, z nichž 125 873 zemřelo. Za poslední den do statistik přibylo 283 úmrtí.